Spajaju se još dve velike banke u Srbiji – Od sada će poslovati kao nova banka: Poznato kako će promena uticati na klijente

|

Juče je Raiffeisen banka Beograd zvanično saopštila da je uspešno završeno pripajanje RBA banke, koje je prošle godine započeto akvizicijom 100 odsto akcija ove banke (bivše Credit Agricole Srbija). Počev od juče, dve banke poslovaće kao nova, integrisana Raiffeisen banka a.d. Beograd.

Tačno 47 banaka u Srbiji je radilo 2000. godine, a danas ih je svega 20. Broj se smanjivao kontinuirano, pa je deset godina posle u Srbiji radilo 26 banaka. Stručnjaci su tada tvrdili i da je to previše za zemlju veličine Srbije i da bi optimalan broj između 20 i 22 banke. Danas ocenjuju da spajanja tek predstoje.

“Mislim da je ovo faza i da će biti još konsolidacije banaka. Očekujem još spajanja, tako da će na kraju ostati 10 do 15 banaka. U principu, na milion stanovnika ide jedna banka, pošto nas ima oko šest i po miliona, znači nekih 6 ili 7 banaka”, kaže za Blic Biznis Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije i dodaje da banke prolaze kroz različite tranformacije zbog ubrzane digitalizacije i prelaska na onlajn poslovanje.

I Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu smatra da je spajanje banaka normalan proces. “Različiti su motivi. Nekad slabija banka traži jaču, nekad se spajaju zbog većeg kreditnog potencijala”, objasnio je Savić za “Blic Biznis” promene na bankarskom tržištu.

Banka će nastaviti da klijentima pruža uslugu na ukupno 139 lokacija širom Srbije uz povećan broj bankomata. Integrisana Raiffeisen banka povećala je svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 odsto.

Izvor: blic.rs