Roboti za dostavu počeli da rade po Beogradu: Četvrtaste kutije same idu gradom, ljudi gledaju u neverici (VIDEO)

|

Početkom meseca predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je robote koji će umesto dostavljača “Wolta” i “Glova” raznositi stanarima raznu robu i hranu, a izgleda da su oni već počeli da rade u Beogradu na vodi. Kao što se može videti na društvenim mrežama, Yandex roboti-dostavljači počeli su ove nedelje da isporučuju dostave.

“Yandexovi roboti za dostavu su krenuli da rade u Beogradu na vodi. Distopija u BNV-u je sve jača svakim danom”, stoji u jednom Tvitu. Podsetimo, predsednik je 7. aprila rekao “da ćemo za mesec-dva imati prve robote u Beogradu na vodi koji će ‘nositi razne stvari ljudima po kućama’. Oni će šetati, nosiće stvari po Beogradu. Prvi ćemo biti u Evropi”, a očigledno da su se u Beogradu pojavili nešto ranije.

Ovi roboti za dostavu nisu novina. Slični su onima koji već izvesno vreme postoje u Moskvi. Pošiljke širom Moskve počele su da se isporučuju pomoću bespilotnih robota-dostavljača, a građani mogu da poruče dostavu preko mobilne aplikacije.

Sistem dostave pošiljki preko robota u Moskvi funkcioniše tako što poštanski operateri postavljaju pakete na robota, a klijent putem mobilne aplikacije naručuje i prima porudžbine. Status i lokacija paketa u svakom trenutku dostupna je na mobilnom uređaju korisnika.

Takozvani Jandeks roveri mogu da dostave pošiljke od malih paketa, međunarodnih pošiljki, do onih većih čija težina iznosi do 15 kilograma. Svaki robot ima kameru visoke rezolucije i napredne optike pomoću koje se skenira i snima okolina, a poseduje i senzore različitog tipa.

Kako je to izgledalo u Beogradu ove nedelje, pogledajte na snimku OVDE.

Izvor: mondo.rs