Radnici ne prihvataju ponudu Fijata: “Nećemo u inostranstvo na dve godine – Tražićemo bolje otpremnine”

|

Stelantis i dalje drži svoj stav da otpusti preko 1.500 kragujevačkih radnika iz Fijatove fabrike, uz otpremnine od 4.000 evra, a da ostatak od 2.016 zaposlenih pošalje na dve godine u svoje fabrike u inostranstvu. Radnici takvu ponudu kategorički odbijaju.

Zaposleni sastavljaju i završavaju detaljnu verziju svojih predloga za socijalni program, koji će proslediti premijerki i Vladi Srbije. Njihov cilj je da svi zaposleni imaju više varijanti za koje dobrovoljno mogu da se izjasne.

„Ovo što sad imamo je klasična ucena. Ne pristajemo da idemo u inostranstvo na dve godine, jer ta opcija ne postoji nigde u zakonima naše zemlje. Naš predlog će biti da nas uposle u fabrikama koje su udaljene do 50 kilometara od Kragujevca, što je u skladu sa zakonom. Takođe, tražićemo i dostojanstvenije otprenine za ljude koji žele da idu, umesto ponuđenih 4.000 evra, koje su uvredljive“, obelodanio je Igor Anđić u kom pravcu će ići radnički predlozi za socijalni program.

“Ovde nisu problem radnici, ovde je problem Fijat, koji ne ume da napravi posao i uposli radnu snagu. To smo otvoreno rekli i premijerki. Ako Fijat nije sposoban da radi u Srbiji, ne vidim nijedan razlog da ostane. Taman da svi ostanemo bez posla, ali imamo našu fabriku i tražićemo kompaniju koja je sposobna da proizvodi”, poručuje Anđić.

On je na kraju zaključio i da je tokom više susreta sa najvišim predstavnicima države, stekao utisak da je “država spremna da pomogne”, ali da su Fijatovi stavovi “najveći kamen spoticanja”.

Izvor: nova.rs