Počinju Međugospojinci: Porodica koja unese određene biljke u dom imaće sreće – Učinite još jedno da bi vam zima protekla lakše

|

Period između 28. avgusta i 21. septembra pravoslavni vernici nazivaju Međudnevica ili Međugospojinci. Ovo je period između dva velika praznika – Velike i Male Gospojine, i za njega su vezani razni narodni običaji i verovanja.

Još od vremena naših predaka, u ovom periodu je najvažniji običaj branje lekovitih biljaka. Smatra se da u ovim danima biljke ispoljavaju najlekovitija dejstva, pa se zbog toga odlazi na polja, livade, šume, beru se biljke, suše se, čuvaju i konzumiraju u vidu čaja i tinktura tokom zime.

Preporučuje se da tokom Međudnevice u dom unesete biljke poput hajdučke trave, cvet lipe, dren, šipurak, oskoruše i male zelene lubenice. Veruje se da će porodica koja ove biljke unese u dom imati puno sreće tokom zime.

U ovim danima pripremaju se plodovi za zimu, bere se voće, sprema se zimnica. Postoji verovanje da u ovim danima ne treba započinjati novi posao, već dovršavati započeto. Smatra se da je u ovim danima Sunce najlepše i najprijatnije, a širom zemlje organizuju se proslave i manifestacije u čast Bogorodice.

Izvor: srbijadanas.com