“Plaćaju i do 250 evra po komadu”: Dragan uzgaja posebnu vrstu ptica i nema mu ravnog u Srbiji

|

Dragan Lukić iz sela Salaš Noćajski nadomak Sremske Mitrovice uzgaja i prodaje paunove i na tome debelo zarađuje. Ovaj vredan čovek pretežno se bavi uzgojem i prodajom paunova, za koje kaže da plene svojim izgledom a zapravo se pomoću svog bogatog perja kriju od predatora.

Kako kaže, Dragan je paunove počeo da gaji iz ljubavi, zatim je to preraslo u biznis, da bi danas postao najveći uzgajivač paunova u Srbiji.

“Na proleće kreće proces parenja, tada mu rep raste i do dva metra kada pokazuje svoju raskoš i tako doziva svog partnera. Što je kitnjastiji, to je privlačniji. Ne kaže se uzalud – širi se kao paun. Pre deset godina kada su ovde bile velike zime preživeli su temperaturu od čak minus 28 stepeni. Dosta su otporni iako potiču iz toplijih krajeva Azije i Afrike, naročito beli fazani samim tim imaju i veću cenu. Ja sam uspeo da genetikom i uparivanjem da ih stvorim još otpornije”, ispričao je Dragan.

Sve je veća potražnja za ove rajske ptice u zemljama Balkana i svoje mesto pronalaze kao dekoracija u manastirskim portama kao i porodičnim domovima.

“To je sve spontano krenulo kada sam pre 12 godina nabavio par indijskih plavih paunova, nakon prvog izleganja ptica, zarada od prodaje meni se osladila i krenuo sam malo ozbiljnije time da se bavim, i sada trenutno imam preko 20 primeraka raznih vrsta”, kaže Dragan i dodaje:

“Bazirao sam se na bele, šarene crnokrile i plave, a prodaja ide dobro. U moje dvorište dolaze ljudi sa svih strana, od Severne Makedonije do Mađarske i od Bugarske do BiH. Cena za piliće je od 30 evra do odraslih primeraka koji koštaju od 250 evra u zavisnosti od starosti, boje i zrelosti”, objasnio je Lukić.

Zbog svog gracioznog izgleda, paunovi se ubrajaju u najlepše životinje na svetu. Ispuštaju veoma duge i piskave zvuke a sa prvim sumrakom padaju u san. Dostižu visinu i do 130 centimera.

Izvor: mondo.rs