Pesak iz Sahare je već nad Srbijom: Meteorolog Ristić najavljuje lokalne nepogode i ozbiljan pad temperature

|

Posle izuzetno toplog dana danas sa temperaturom do 40 stepeni Celzijusa, u večernjim satima konačno stiže osveženje u vidu padavina, ali i pojava koja nas sve nervira.

Meteorolog Ivan Ristić ranije je najavio da će sa jakim jugozapadnim strujanjem, pored vrelog afričkog talasa, u oblacima nad Srbijom u petak popodne doći će i saharski pesak, pljuskovi kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.

“Treba napomenuti da posle veoma visokih temperatura može doći do jakih lokalnih nepogoda, što može da nanese štetu kako usevima tako i ljudima. To je ujedno i kraj toplotnog talasa i početak promenljivog i osetno svežijeg perioda narednih dana”, kaže Ristić.

Kako meteorolog dalje navodi, iako je i dalje sunčano, a kiša dolazi tek večeras, čestice peska iz Sahare već se u obrisima vide iznad naše zemlje.

“Kada padne kiša, prema trenutnim satelitskim snimcima, već se vidi, pašće nam i te čestice peska koje se nalaze u oblacima”, objašnjava meteorolog.

Takođe, i Slobodan Sovilj iz RHMZ-a istakao je da se vrelinama bliži kraj za ovu godinu, te da se kraj leta već nazire.

“Danas i sutra će biti najtopliji dani u ovom toplotnom talasu iznad naše zemlje. Ići će do 39, 40 stepeni tako da od subote očekujemo pad temperature i za do desetak stepeni”, prognozira Sovilj i dodaje da nas očekuju i prljave kiše za vikend.

Izvor: kurir.rs