Pazite kad kupujete na automatima, možda vam ne vrate kusur: Vlada nestašica kovanica od 5, 10 i 20 dinara

|

Oni koji imaju naviku da kafu kupuju na automatima, ovih dana lako bi mogli ostati bez kusura. Iz jedne kompanije koja postavlja ove samouslužne “kafiće” preporučuju korisnicima da uplaćuju tačan iznos novca, jer se može desiti da im automat ne vrati višak para. Kako su naveli, “na teritoriji Srbije je došlo do nestašice i otežanog snabdevanja kovanicama od 5, 10 i 20 dinara”.

Kako kažu sagovornici, problem je u tome što Narodna banka Srbije već blizu deset godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, te je njihova količina ograničena.

Iz Narodne banke Srbije za Euronews Srbija navode da u trezorima ima dovoljno novca, ali da je problem kovanica stalno aktuelan, jer postoji neujednačenost između uplata i isplata, odnosno, da su mnogo veće isplate kovanog novca iz banaka.

Nadležni kažu da na količinu kovanog novca na tržištu utiču i navike stanovništva – mnogi građani ga gomilaju kao vid “sitne štednje”, trgovci ga čuvaju za vraćanje kusura, a s druge strane se menjaju i potrebe potrošača koji sve više koriste automate, ne samo za kupovinu kafe, već i pića i grickalica. Tako ispada da kovanica ima dovoljno, ali da su nepravilno raspoređene.

“Kovani novac se zadržava od strane privrednih subjekata koji se bave trgovinom za potrebe vraćanja kusura, a i građani imaju naviku da sitne apoene ne vraćaju u platni promet, pa tako dolazi do “rasipanja kovanog novca”, kažu iz Centralne banke.

Oni tvrde da NBS planira i izrađuje dovoljne količine novčanica i kovanog novca svih apoena, radi održavanja optimalne količine i apoenske strukture gotovog novca u opticaju za potrebe obavljanja gotovinskog platnog prometa, vodeći pri tome računa i o visini troškova njegove izrade.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije napominje da se povećava broj takozvanih vending machines, koje sada svaka ustanova ili firma ima po nekoliko.

“Potrebe za novcem tako rastu, a s druge strane, svi mi u nekoj činijici kod kuće ili kasi imamo te sitne metalne i nemamo naviku da ih trošimo, odnosno da ih vraćamo u promet”, kaže Vasić.

U centralnoj banci kažu da je, sa ekonomskog aspekta, racionalnije štampati dodatne količine novčanica apoena od 10 i 20 dinara, jer je cena koštanja kovanog novca više puta veća od cene koštanja novčanica, zbog visokih cena metala na Londonskoj berzi metala.

Izvor: euronews.rs