Ovako se u Jugoslaviji pravio sutlijaš: Svaka domaćica je znala ovaj tajni recept

|

Sutlijaš je starinska poslastica koja je svima omiljena, jer nas njegov ukus obično vraća u detinjstvo.

To je vrsta slatkog deserta, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri.

Može se jesti topao ili hladan, a domaćice mu često sstavljaju dodatke poput cimeta, kore limuna ili vanile. Što se duže kuva iz njega se oslobađaju molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko. Rezultat ovoga je kremasta masa u kojoj se i dalje vide i osećaju pojedinačna zrna pirinča.

Naziva se još i pudingom od pirinča, upravo zbog takvog svog izgleda. Pri kraju kuvanja mu se stavlja šećer, a zatim se dodaje, ko naravno voli, cimet, rendana čokolada, vanilin šećer ili pak neko voće. Služi se vruć ili hladan u činiji. Ovu poslastica često spremaju u jelovniku srpske, makedonske, bosanske, bugarske i turske kuhinje.

Bio je jako popularan širom bivše Jugoslavije, te su ga tadašnje domaćice često pravile za desert.

Sastojci:
1 šolja pirinča, 800 ml mleka, kesica vanilin-šećera, šećer po ukusu i cimet.

Priprema:

Stavite pirinač da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dodajte još jednu čašu vode. Kako se ne bi zalepilo za dno šerpe i zagorelo, mora da se stalno meša. Kad se sva voda uvrije, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Kada mleko postane gusto, pirinač je skuvan. Sada dodajte šećer i vanilin šećer, te nastavite da mešate još minut-dva na vatri. Pred posluživanje ovaj starinski desert pospite cimetom.

Izvor: espreso.co.rs