Oglasili se iz Privredne komore: “Cene u Srbiji će sigurno porasti, ali nestašica neće biti”

|

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež govorio je o trenutnom stanju robnih rezervi Srbije, nestašicama, ali i o zabrani izvoza pšenice. Čadež je istakao da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera, te da su robne rezerve stabilne.

Čadež smatra da bi upravo zbog toga trbalo da se ponovo odobri izvoz ovih namirnica, jer tvrdi da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

“Najkomplikovanije i najkompleksnije u tom problemu je što je njegova osnovna karakteristika nepredvidivost. U privredi je dosta važno da možete da planirate i da kalkulišete poslovanje u narednih godinu dana. To je sve teže jer nema dovoljno činjenica koje mogu da se ukalkulišu”, pojasnio je Čadež.

Kada je reč o žitaricama, brašnu i šećeru, Marko Čadež podvlači da je situacija u Srbiji stabilna i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

“Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo. Cene u Srbiji će sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema”, istakao je Čadež i ponovio da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Izvor: mondo.rs