Od danas na snazi 5 upozorenja RHMZ: Očekuju se 40mm kiše za 24 sata i vremenske nepogode

|

U Srbiji će se skala u termometru danas peti i do 40 stepeni u hladu, a nakon toga u večernjim satima prema upozorenju RHMZ, predstoje nepogode – kiša, olujni vetar i grmljavina.

Na snazi su od jutros 5 upozorenja RHMZ.

– Danas na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni – piše u prvom upozorenju na visoke temperature u celoj Srbiji.

Drugo se odnosi na vremenske nepogode od danas do nedelje 21. avgusta.

– Od petka uveče do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 hsata – navodi se.

Treće upozorenje se odnosi na visoke temperature u Beogradu danas.

– Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni, a drugo upozorenje je na vremenske nepogode u glavnom gradu od danas i takođe do nedelje, 21. avgusta.

– Od petka uveče do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu biti intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Na snazi je, kao i prethodnih dana i hidrološko upozorenje zbog niskog vodostaja na rekama.

– Na Dunavu i Savi vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Кolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95odsto -ne obezbeđenosti, odnosno na biološkom minimumu – navodi RHMZ.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se od danas poslepodne do kraja sedmice na području Srbije očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavina mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 sata, saopštio je RHMZ.

Danas će u Srbiji biti sunčano i veoma toplo, prenosi Tanjug.

Posle podne u jugozapadnim krajevima uz lokalni razvoj oblačnosti pljuskovima sa grmljavinom, a uveče i tokom noći naoblačenje sa kišom, pljuskovima sa grmljavinom i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćene većom količinom padavina, gradom i jakim vetrom i to u zapadnim delovima zemlje.

Vetar slab i umeren, na severu povremeno i jak jugoistočni uveče u skretanju na zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura od 15 na jugu do 25 stepeni na severu, a najviša od 36 do 39 stepeni.

U Beogradu slično vreme, sa slabim jugoistočnim vetrom. Najniža temperatura oko 25 stepeni, a najviša oko 37 stepeni.

Maksimalna temperatura za vikend u većini mesta biće od 25 do 30 stepeni, navedeno je u saopštenju RHMZ.

Izvor: telegraf.rs