Novinarki preseo odmor na Jadranu: “U Zadar dolazim 42 godine, ovakav bezobrazluk konobara nisam doživela do sada”

|

Turistička sezona na Jadranu je na vrhuncu, a Zadar je ponovo pun gostiju, kao nekada. Kao i u prethodne 42 godine, novinarka Večernjeg odlučila je da se opusti šetnjom i večerom u Zadru, a onda joj je jedan gest konobara pokvario uživanje. Ovako ona prepričava svoje neprijatno iskustvo:

“Nakon višesatne šetnje, teta i ja odlučujemo da se počastimo večerom. Prolazimo omanjim trgom čiji su veći deo prostora, tačno ispred ulaza u državne zgrade, zauzeli stolovi dva restorana. Ugledamo jedan manji prazan sto i sedamo za njega. Eto i konobara. Kažemo da bismo večerale nešto riblje, pa ga molimo za jelovnik. On nas najpre pita zar smo samo nas dve za večeru. Kada mu uzvraćamo potvrdno, on će na to:

“Onda neću moći da vas poslužim. Moram vas zamoliti da odete jer je ovo sto za 4 osobe. Moraćete da ustanete i odete”, rekao je konobar.

“Teta mu tad kaže da smo mi htele da sednemo za sto za dve osobe, ali da ih je samo nekoliko i da su svi već zauzeti, a ovaj sto je bio jedini slobodan. Predlaže mu da nam onda on nađe sto za dve osobe. Konobar odgovara da je trenutno tih nekoliko stolova za dve osobe zauzeto”, priča novinarka i naglašava:

“Čekajte, vi nama želite da kažete da mi sada moramo da ustanemo i odemo, jer nam vi ne želite dati večeru, samo zato što smo nas dve sele za ovaj sto?”, pitala je konobara, ni sama ne verujući da tako nešto uopšte mora izgovoriti.

“Da, moraćete da se dignete i odete”, kratko joj je potvrdio konobar.

U neverici ga pitam čuje li on sam sebe i kako mu nije neprijatno da tako nešto kaže.

“Nije to do mene. To je gazdina odluka. Gazda je naredio da se za stolom za četiri osobe ne smeju posluživati dve osobe”, uzvratio je konobar, sležući ramenima, kaže ona i dodaje:

“Bila sam u totalnom soku od tolike količine bezobrazluka, nekulture pa, ako baš hoćete, i primitivizma. Mogu samo zamisliti šta pomisle strani turisti koji se nađu u istoj situaciji kada im konobar, umesto ljubaznog uzimanja narudžbine, kaže da moraju ustati i otići, te tako osloboditi sto, kako bi se moglo zaraditi na dodatna dva tanjira više. Sramota. A restoran u kojem možete doživeti ovo antiturističko iskustvo usred Zadra zove se – La cucina. Čisto da znate. U Zadar leti dolazim već 42 godine i ovako nešto nikada do sada nisam doživela. Želim da verujem da je ovo bilo prvi i poslednji put”, zaključuje rezignirana novinarka.

Izvor: telegraf.rs