Ne znate da li imate akcije i novac na računu: Odgovore na sva pitanja i nedoumice možete pronaći na jednom mestu

|

Besplatne akcije su opet u fokusu. Diviendu deli NIS, a građani koje poseduju akcije ove kompanije dobiće dividendu od 30,14 dinara za svaku deonicu. Pošto je prošlo više od 12 godina otkad su skoro svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju – bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli imati novca na računu i na kraju, kako da provere sve te podatke.

Za najveći broj građana, prava adresa za skoro sva pitanja i nedoumice je Pošta. Na njihovim šalterima možete proveriti da li, i koliko imate besplatnih akcija i koliko one vrede. U Pošti možete i prodati akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Postoji i veliki broj građana koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci. U tom slučaju to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev. Ukoliko je banka u međuvremenu ugašena ili ima novog vlasnika, onda je i račun za besplatne akcije pratio put vašeg tekućeg računa.

Ukoliko ste u nedoumici oko dividendi, odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, dodatne informacije takođe možete saznati u na šalterima Pošti. Dovoljno je lično prisustvo uz obavezno pokazivanje lične karte.

Izvor: blic.rs