NBS ograničila proviziju menjačnicama: Ne kupujte evre za više od 120,31 dinar

|

Nakon prvog talasa juriša Srba na menjačnice i kupovinu deviza, zabrinutih zbog ranijih negativnih iskustava, situacija se smiruje, ali kupovni kurs je u pojedinim gradovima premašio 121 dinar za evro.

Kako prenose mediji, u Šapcu se u pojedinim menjačnicama ne može kupiti više od 1.000 evra, dok se kupovni kurs kreće od 119 dinara u Kragujevcu do 121 dinar za evro u Vranju.

Iz Narodne banke Srbije, poručuju da pored redovne kontrole, vrše i pojačanu i sveobuhvatnu kontrolu menjačkog poslovanja, u cilju utvrđivanja eventualnih zloupotreba ove situacije i otkrivanju menjačnica koje primenjuju kurseve koji nisu u skladu s propisima koje je donela Centralna banka.

“Prema regulativi Narodne banke Srbije, kupovni i prodajni kurs za evro mogu odstupati od zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije za ±1,25%. Pored toga, menjačnice mogu da uračunaju i proviziju do 1% od kupovnog i prodajnog kursa, iako većina menjačnica to ne radi, uz obavezno isticanje takve informacije. Izlazak van ovog raspona građani treba odmah da prijave Narodnoj banci Srbije”, piše na sajtu Narodne banke Srbije.

S obzirom da je srednji kurs NBS od petka, a važiće do sve do ponedeljka, 117,65 dinara za evro računica kaže da prodajni kurs u menjačnicama treba da iznosi 119,12 dinara za evro, a kada se tome doda i maksimalna dozvoljena provizija od jedan odsto, dolazimo do toga da menjači ne smeju od građana da uzimaju više od 120,31 dinara za evro.

Građani koji kod menjača primete veći kurs od ovoga, trebalo bi to da odmah da se mejlom obrate Narodnoj banci Srbije i prijave takvu pojavu.

Izvor: kurir.rs