Najnovije upozorenje RHMZ: Pljusak i grmljavina u dva kraja Srbije, nastavlja se i toplotni talas – na snazi naranžasti meteo alarm

|

U Mačvanskom i Sremskom okrugu danas postoji mogućnost za izolovanu pojavu pljuskova i grmljavine objavljeno u meteorološkoj najavi RHMZ, koje je jutros u 5 sati izdao i upozorenje na visoku temperaturu.

Kako se navodi, pad temperature očekuje nas od petka.

– Do srede, 6. jula, na području Srbije zadržaće se veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepeni. U drugoj polovini sledeće sedmice temperatura će biti u padu, posebno od petka – navodi se u upozorenju RHMZ.

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm.

– Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – navodi RHMZ.

Inače, u 6 sati najtopliji u hladu je bio Beograd sa 25 stepeni, a zatim Valjevo sa 23. Najsvežije je bilo u Dimitrovgradu gde je izmereno 16 stepeni.

Do srede, 6. jula, na području Srbije će se zadržati veoma toplo vreme, a u utorak posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede osveženje ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, samo u četvrtak i subotu uglavnom suvo.

– U četvrtak sunčano i toplo. Krajem dana i tokom noći naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje i uz skretanje vetra na jak severozapadni. Maksimalna temperatura biće od 30 do 33 stepena, krajem dana u padu. U petak nas očekuje osetno svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura će biti oko 25 stepeni – dodaje Đurić.

Izvor: telegraf.rs