Najnovije upozorenje RHMZ: Obilni plјuskovi sa grmlјavinom, grad i jak olujni vetar će pogoditi Srbiju

|

Danas će u Srbiji biti promenljivo oblačno i malo svežije, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Pljuskovi sa većom količinom padavina i mogućom pojavom grada i jak olujni vetar očekuju se uglavnom na zapadu i jugozapadu zemlje.

Duvaće slab i umeren vetar, severni i severozapadni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak. Jutarnja temperatura će se kretati od 14 do 20 stepeni Celzijusa, najviša dnevna od 30 do 34 stepena.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i malo svežije, ujutro i pre podne sa uslovima za lokalne kratkotrajne pljuskove s grmljavinom, posle podne uglavnom suvo.

Zbog kratkotrajnih vremenskih nepogoda, kao i zbog visokih temperatura RHMZ izdao je dva nova upozorenja.

“Danas u zapadnim i jugozapadnim krajevima lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni plјuskovi sa grmlјavinom, pojava grada i jak i olujni vetar”, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

U petak veoma toplo, u većini mesta od 34 do 36 °S. U Beogradu oko 35 °S, dodaje RHMZ.

Takođe, na snazi je i jedno hidrološko upzorenje zbog niskog vodostaja.

“Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu)”, upozorio je RHMZ.

Na celoj teritoriji Srbije na snazi je meteo alarm zbog grmljavine, pljuskova ali i visokih temperatura.

U četvrtak pretežno sunčano i vrlo toplo sa malo oblaka. Samo će na jugozapadu i jugu Srbije doći do jačeg razvoja oblaka uz moguću pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom u toku popodneva. Vetar slab severni i severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura od 15°C do 20°C, a maksimalna od 32°C do 35°C. Uveče suvo. U petak sunčano i vrućina u svim krajevima. U subotu i nedelju nestabilno sa pojavom kratkotrajnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz sve manju vrućinu, posebno u nedelju.

Izvor: kurir.rs