Ministarstvo prosvete donelo odluku: Produžena školska godina za đake u Srbiji

|

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i dvodnevnog produžetka februarskog raspusta, škole imaju obavezu da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, a školska godina će biti produžena za tri dana, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Prema ranije utvrđenom školskom kalendaru, za učenike od prvog do sedmog razreda, školska godina je trebalo da se završi u sredu, 22. juna, dok bi za đake završnog, osmog razreda, raspust trebalo da počne 7. juna. Međutim, u skladu sa odlukom Ministarstva prosvete, sve se pomera za tri dana.

Srednjoškolci će takođe otići kasnije na raspust. Prema radnijem kalendaru, 22. juna trebalo je da se završi školska godina za sve učenike srednjih škola na teritoriji Srbije i AP Vojvodine (za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola). Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Podsetimo, đaci u Srbiji su prošle sedmice imali produženi raspust nakon Dana državnosti, te su imali 9 slobodnih dana. Prethodno je bio produžen i jesenji raspust, što je sve uticalo na promenu kalendara školskih aktivnosti.

Izvor: nova.rs