Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pričao sa proizvođačem šećerne repe: “Mi imamo šećera da se posipamo po glavi njime”

|

Od 1. januara do kraja maja, zahvaljući inicijativi Otvoreni Balkan, za 13 % povećan je broj kamiona koji su saobraćali između Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Granice između zemalja Otvorenog Balkana su ukinute.

Jedna od najvažnijih tema sastanka na Ohridu bila je hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana. Hrana koja dolazi u Srbiju iz Albanije tretira se kao da je poreklom iz Srbije i obrnuto, tako da se priznaju svi sertifikati. Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači. Srbija ima najviše hrane, ulje, šećer, brašno, svega toga imamo – poručio je predsednik Vučić iz Ohrida.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, smatra da nema razloga za paniku i da je Srbija osigurana hranom.

– Nema mesta za paniku, mada je bitno da svi imamo predstavu o tome gde se nalazimo i u kakvom svetu živimo. Srbija ima dva i po puta više pšenice nego što je potrebno za njene potrebe. Kada je reč o stočnoj hrani odnosno kukuruzu, imamo nešto više od dva puta više nego što je potrebno. Ulja čak tri puta više proizvedemo nego što možemo sami da pojedemo. Mada u poslednjih 15 dana pomislim koliko kupujemo ulja da ga možda ne pijemo. Za 4 dana jedna od naše dve najveće fabrike ulja je isporučila milion boca sama u rafove. Pošto nema izvoza, oni ne bi u normalnim uslovima trebalo da isporuče više od 300-400 hiljada boca – rekao je ministar poljoprivrede.

Potom je naveo da čak i pojedini proizvođači znaju da osnovnih životnih namirnica ima napretek.

– Pričao sam sa jednim proizvođačem šećerne repe za preradu. On je tada rekao “ja ne razumem ništa, mi imamo šećera da se posipamo po glavi njime” – rekao je ministar poljoprivrede.

Izvor: kurir.rs