Milan i Nada zaintrigirali Srbiju svojim izborom: Sagradili su kuću od slame i blata za koju ne plaćaju ni jedan račun (FOTO)

|

Nesvakidašnja priča o Đupovcima iz Šapca, Milanu i Nadi koji su pre 5 godina odlučili da u okolnom selu izgrade starinsku i zdravu kuću od slame i blata i tu iz grada pređu da žive sa decom, oduševila je Srbiju. Ovaj vredni bračni par doslovno je svojim rukama uz pomoć drugara na mobi podigao svoj novi dom. Reč je o 120 kvadrata za koje su u to vreme, 2017. kad su počeli izgradnju, odvojili 20.000 evra.

Nada (43) i Milan (40), farmaceut i profesor fizičkog vaspitanja i njihovo troje dece (dva dečaka i devojčica) kažu da su se navikli na ovakvu „prirodnu“ atmosferu. Naime, svako ko uđe u njihovu kuću ne može a da ne primeti kako se tu “slobodno diše”.

“Gradnju smo počeli u aprilu 2017. godine i završili do Nove godine. Na početku, postavljala su im se razna pitanja, poput „Da li oni to kopaju bazen?“, „Zbog čega im je temelj ravan, a ne trakast kao kod klasične kuće“, „Da li će trska na krovu propustiti vodu?“… Kad su stigle bale od slame, prolaznici su se pitali da li pravimo senjak, a onda kada je „nikao“ dimnjak, bilo je jasno da je to stambeni objekat”, priseća se Nada.

Struju dobijaju od sunčeve energije, preko solarnih panela. Tu su i kolektori za zagrevanje vode u bojleru. Voda im stiže sa bunara. Greju se na drva, preko peći koju su sazidali po nacrtima organizacije „Uzume“ iz Francuske. Izolacija je dobra, a do polovine februara ove godine potrošili su samo tri kubika drva. Nemaju televizor, ali imaju računar i internet. Hranu spremaju u peći na drva i na šporetu na plin.

Račune ne plaćaju iz prostog razloga jer ih nemaju, a život na selu promenio im je navike ishrane i ritam spavanja.

“Kada koristite solarne panele, onda ne možete da imate struju u svakom trenutku, odnosno ne možete da upalite deset uređaja odjednom. Imamo i baterije koje akumuliraju struju, pa stvorimo zalihe i za 15 dana. Život na selu i u prirodi je prijatan, ustajemo rano, a isto tako u zimsko vreme idemo ranije na spavanje. Sa takvim načinom života, biološki sat se pomera i usklađuje”, kažu Nada i Milan.

Izvor: pricesadusom.com