Meteorolog otkriva da li će Srbija oboriti vreli rekord iz 2017. godine: Toplotni talas obara temperaturne rekorde širom Evrope

|

Na zapadu i severozapadu Evrope toplotni talas obara sve temperaturne rekorde, a narednih dana zahvatiće i našu zemlju, ali u blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda, poručuje poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić.

Za sada ne postoji opasnost od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2017. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9 stepeni, a u Beogradu rekordnih 43,6 stepeni.

Iako će nam vrela vazdušna masa stići sa severozapada Evrope, njeno izvorišno područje su Sahara i sever Afrike i sa tog područja ova vrela vazdušna masa prošle nedelje stigla je na Pirinejsko poluostrvo, a potom u prednjem delu visinskog ciklona, koji se premeštao sa Atlantika preko Biskajskog zaliva ka Britanskim ostrvima, ova vrela vazdušna masa se u prednjem delu ciklona premestila sa Pirinejskog poluostrva preko zapadne Evrope do severozapada Evrope i Britanskih ostrva.

Do tog područja od danas počinje da pristiže svežija vazdušna masa sa Atlantika, a vreo talas visisnski strujama pomera se ka centralnoj Evropi, potom i ka našem području.

– Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40 sstepeni. Nakon što smo imali veoma ugodne, ponegde i hladne noći, uz temperature i ispod 10 stepeni, narednih dana i noći će biti veoma tople, a u Beogradu i u mnogim predelima na severu i tropske, jer se minimalne temperature neće spuštati noći ispod 20 stepeni, neretko i ispod 25 stepeni – kaže Đurić.

U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije.

Prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko tri do pet stepeni, pa se u nedelju i u ponedeljak očekuju maksimalne temeprature od 33 stepena na zapadu do 37 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34-35 stepeni.

Uticaj anticklona prema trenutnim prognozama očekuje se sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osvežnja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

– Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu neretko biti i za sedam do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava suša, a to su delovi Vojvodine – kaže Đurić.

Izvor: blic.rs