Marija otkriva tamnu stranu rada na kruzeru: “Doturila sam im hranu i tanjir kroz rupu – Zbog toga sam mogla da dobijem otkaz”

|

Marija Tkalčić rodom iz Siska, radila je na najvećem svetskom kruzeru koji plovi pod zastavom “Royal Carribean-a” pet meseci. Ona je ispričala kako je raditi na brodu na koji stane 8.500 ljudi i i živeti u kabini od 10 kvadrata.

Razgovor za posao na recepciji vodila je putem Skajpa. Radilo se 8, 9 sati, ali dvokratno, što nije ostavljalo dovoljno vremena za istraživanje novih mesta na koja brod pristane.

“Bućnula bih se u more, nešto pojela, a onda je već bilo vreme za povratak. Kad god sam mogla, išla sam na ekskurzije koje smo organizovali za goste, jer sam ih kao recepcionerka prodavala. Tako smo mogli besplatno da se upoznamo s programom i objasnimo gostima šta kupuju. Obišla sam Bahame, Sent Tomas, Jamajku, Sent Martin”, prisetila se Marija.

“Royal Carribean” ima svoje pristanište, mesta koja su posebno opasna, ograđena su kako gosti sa kruzera ne bi hodali okolo, ali i da drže stanovništvo s druge strane. Sve je lepo u rizortima, ali kad se makneš vidiš siromaštvo, bedu. Tako je na celim Karibima, kaže devojka iz Siska.

Smaragdna plaža u Sent Tomasu važi za jednu od najlepših u svetu. Mene nije toliko očarala. Na Haitiju sam doživela jednu od najgorih scena. Zemljište “Royal Carribean-a” bilo je ograđeno staklenom stenom.

“Gosti i posada su tu jeli, tako i ja, a izvan ograde bilo je dece koja su pokazivala da su gladna. Stavila sam im nešto hrane i pokazali su mi rupu u ogradi kroz koju sam im dodala tanjir. Zbog toga sam mogla da dobijem otkaz”, otkrila je Marija, pa nastavila:

“Plaže baš i nisu čiste. Kad se 6.000 gostiju s kruzera spusti na peščanu plažu, samo se mulj digne i more od tirkiznoplave postaje smeđe. Lokalna hrana me je isto razočarala. Sve je isto, hamburgeri, hot dog i marinirana grilovana piletina. I jedan takav obrok još dođe 20 dolara (2.250 dinara)”, kaže ona.

Inače, cene krstarenja su od 650 pa do nekoliko hiljada dolara, zavisno od toga koje kabine i pakete gosti uzimaju. Hrana je uključena, a na brodu su bife, restoran, picerije, kafići, brza hrana, sladoledi, krofne… Deo pića je uključen, a deo se može kupiti u paketima, pa tako neograničeno dnevno piće košta oko 6.630 dinara.

Izvor: kurir.rs