Letnje računanje vremena se završava: Evo kada pomeramo časovnike jedan sat unazad

|

Letnje računanje vremena u 2022. godini završava se u nedelju, 30. oktobra, u 3:00 časa posle ponoći.

Tada kazaljke treba vratiti jedan sat unazad, na 2:00 sata, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Zbog pomeranja za jedan sat unazad, čas koji se 30. oktobra pojavljuje dva puta, između 2:00 i 3:00 sata, prvi put se označava kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B.

Korisnici modernih mobilnih telefona i računara uglavnom ne treba da brinu – kod njih se časovnik pomera automatski.

Letnje računanje vremena je dogovor po kojem se preko leta časovnik pomera da bi poslepodneva imala više dnevnog svetla nego prepodneva. Sprovodi se tako što se službeno vreme pomeri unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vrati nazad u jesen. Vreme se obično pomera za jedan sat, ali tačan broj časova i datumi izmena se određuju lokalno, i podložni su promenama. Ovakvo podešavanje doprinosi boljem prilagođavanju i većem iskorišćavanju dana i štednje energije.

Letnje ukazno vreme se najčešće koristi u umerenom pojasu, zbog značajnije razlike između dužine obdanice (dnevnog svetla) u različitim godišnjim dobima, dok se u tropsko-ekvatorskom regionu i polarnim područjima manje koristi.

Manjina svetske populacije koristi DST, jer ga Azija i Afrika generalno ne poštuju.

Datum i vreme početka i prestanka letnjeg računanja vremena nije standardizovan na nivou sveta i načelno se razlikuje od države do države (mada je EU ovo regulisala a većina zemalja Evrope uklj. Srbiju je to preuzela).

Pomeranje vremena se u većini slučajeva vrši u noći između subote i nedelje i to u 2 č. – kako bi se umanjio negativan uticaj dodatnog ili nedostajućeg sata na radno stanovništvo, redove vožnje i sl. Na severnoj hemisferi, letnje vreme počinje na proleće, a završava se na jesen. Na južnoj hemisferi, početak i kraj letnjeg vremena je obrnut od severne. Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje računanje vremena.

Izvor: rs.n1info.com