Ko je sve izuzet iz fiskalizacije: Taksisti i advokati nemaju kase – Zbog čega pijačni prodavci ne bi poslovali tako

|

Svi koji obavljaju promet na malo, pružaju usluge ili prodaju robu drugim fizičkim licima, za dve nedelje, promet će morati da evidentiraju preko fiskalne kase i da izdaju račun za robu ili usluge. To se odnosi i na uličnu prodaju, odnosno prodaju na pijacama. Od ove obaveze izuzeti su jedino proizvođači koji svoje proizvode prodaju na tezgama, piše RTS.

“Svi oni koji proizvode poljoprivredne proizvode i prodaju ih na pijaci, bez obzira kako su organizovani – da li kao poljoprivredni proizvođači individualni ili registrovana poljoprivredna gazdinstva, oni ne moraju. Svi oni koji prodaju robu koju su prethodno negde kupili, oni moraju da imaju fiskalne uređaje”, objasnio je pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Predstavnici države fiskalizaciju obrazlažu potrebom da se spreči crno tržište i nelojalna konkurencija, dok pijačni prodavci tvrde da će uvođenjem fiskalnih kasa prestati da postoje pijace kakve su danas.

S druge strane, taksisti i advokati izuzeti su iz sistema fiskalizacije. To su postigli protestima i pregovorima, a pijačni prodavci su na tom putu.

“Advokati ne žele fiskalizaciju, odnosno fiskalne kase iz jednog jedninog razloga, a to je zaštita prava i sloboda klijenata. Advokati su dužni da svoj posao obavljaju samostalno i nezavisno. Svaki uvid u spise predmeta naših klijenata bi vodio i narušavanju nezavisnosti ali i otkrivanju tajne koju mi moramo da čuvamo u svim poslovima koje obavljamo sa našim klijentima”, objašnjava Miloš Vučeljić iz Advokatske komore.

Taksisti pak, imaju svoje razloge protiv fiskalizacije.

“To stvara veoma veliki problem u saobraćaju, jer dok mi ukucamo cenu u aparat gubite vreme. Dok stranka izvadi novac vi zaustavljate saobraćaj. Zamislite da na svakih 50-100 metara po jedno taksi vozilo koje će stati da otkuca tako nešto, nije to da li smo mi ili nismo protiv fiskalizacije. Sa gradom smo razgovarali da se urade novi taksimetri sa štampačem i to će da se uradi u narednih godinu dana”, kaže predsednik Udruženja taksi prevoznika Aleksandar Belić.

Izvor: blic.rs