“Kilogram sam plaćala 90, sada je 380 dinara”: Drastično poskupela namirnica bez koje ne možemo u sezonu slava

|

U vremenu kada su poskupljenja sve češća i veća, normalno je da najviše pažnje obraćamo na osnovne životne namirnice – a pre svega na hranu koju najčešće konzumiramo. U Srbiji, to su brašno, šećer, ulje, jaja, meso, mlečni proizvodi. Naravno, još mnogo proizvoda je na listi, ali kupci najviše prate cene pomenutih namirnica.

Ipak, jedna gospođa koja je redovno konzumira pirinač, sprema ga i kupuje stalno, tokom cele godine. Mnogi Srbi se pirinča sete tek u vreme posnih slava ili kada dođe red na sarme, punjene paprike…

Iako neke domaćice uživaju da spremaju i pilav, đuveč, ali i poslastice poput sutlijaša, mnoge preskaču ova jela. Naime, podatak od pre neku godinu govori da na osnovu istraživanja i podataka koji su prikupljeni iz 136 zemalja, Srbija se nalazi na 133. mestu zbog toga što dnevno jedemo svega 3,58 grama pirinča.

“Kilogram pirinča sam danas na popustu od 50 odsto platila 188 dinara, a do skoro je bio 90 dinara po regularnoj ceni. Kad kažem “skoro”, mislim početkom godine što nije tako davno. Sada mu je puna cena 380 dinara za kilogram”, kaže S. V. iz Beograda i dodaje:

“Pritom je reč o običnom pirinču, domaće proizvodnje”.

Beograđanka naglašava i da je istraživala i ostale vrste, odnosno marke koje uvozimo, te da su cene u supermarketima paprene.

“Basmati, vitaminizirani, integralni, i ostale specijalne vrste pirinča sada koštaju u proseku više od 500, pa čak i iznad 700 dinara za kilogram. Na akciji su oko 400 dinara, što je nekada bila regularna cena. Moraću da proverim kakvo je stanje u tzv. prodavnicama “zdrave hrane”, odnosno onima koje prodaju na meru”, kaže ona.

Prema novijim podacima, cene ove žitarice su porasle čak 30 odsto od juna, a kako se navodi – na prvom mestu zbog veće potražnje iz Bangladeša, Irana i Iraka, kao i zbog nestašica.

Izvor: telegraf.rs