“Keš ili kartica?” više nećete čuti od 1. maja: Ugostiteljima nije jasno zbog čega se uvodi ovaj sistem naplate

|

Od 1. maja na snagu stupa nova fiskalizacija koja bi trebalo da smanji mogućnost da se kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza.

“Da građani bolje razumeju. Nema više potrebe da vas neko u ugostiteljskom objektu pita: “Hoćete li da platite kešom ili karticom?” Dakle, na vama je, gospodo, da mi date račun. A kako ću ja da platim, to je do mene “, rekao je Siniša Mali.

I ako se desi da konobar ipak postavi to pitanje, ministar kaže:

“Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu toga (zavisi i koliko sve košta) da donesem odluku kako ću platiti – to je odgovor koji mušterija može dati”.

Ugostitelji su i dalje zbunjeni.

“Pravilnik o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa kaže da je zabranjeno izvršiti naplatu pre izdavanja računa. Saglasni smo s tim da treba da se uvede red i da svi uredno plaćaju PDV, za to se zalažemo. Ipak, u praksi nismo sigurni kako će ovo funkcionisati. Onaj ko izdaje račun u obavezi je pre izdavanja računa da u softver unese način plaćanja. Nemoguće je da se izda račun da biste naplatili uslugu ako se pre toga ne izabere opcija plaćanja. Možemo da pogađamo otprilike način plaćanja pa da storniramo ako smo pogrešili. Nismo sigurni kako će to ići, zbunjeni smo”, izjavio je Igor Ratković, član upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

Izvor: kurir.rs