Kako do 20.000 evra za kupovinu stana: Od čega zavisi koliko novca ćete dobiti od države

|

Pomoć države za kupovinu stana najavljena je još krajem prošle godine, a sada se su poznati i svi detalji za dobijanje državne pomoći.Vlada je juče na sednici usvojila sve uslove koje moraju da ispune porodice koji žele da reše stambeno pitanje.

Prvi i ključni uslov je da je par dobio ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

Novac se može uzeti ne samo za kupovinu stana, već i za izgradnju kuće, kupovinu kuće ili učešće u stambenom kreditu. Mnogi se pitaju od čega zavisi koliki iznos subvencije će dobiti parovi.

Jedan primer kaže da ako je u pitanju vrednost od 40.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 20.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

“Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta”, rekao je Mali.

Izvor: kurir.rs