Još jedna olakšica za majke: Ako živite u jednom od ova 23 mesta u Srbiji, država vam plaća čak 50 odsto kuće

|

Uredbom koju je juče usvojila Vlada Srbije, svaka majka, koja je dobila dete od početka 2022. godine i odluči se za kupovinu stana ili gradnju kuće, ukoliko nema nekretninu upisanu na svoje ime, dobiće od države 20 odsto sredstava za tu namenu. Ako živi u nekoj od siromašnih opština ima pravo na 50 posto vrednosti građevinskih radova.

Praktično, ukoliko kupuje nekretninu vrednu 50.000 evra putem stambenog kredita, može da računa na podršku države od 10.000. U slučaju da se odluči za izgradnju kuće u istoj vrednosti u nekoj od devastiranih opština, može računati na polovinu iznosa, odnosno na 25.000 evra.

U devastirane opštine spadaju: Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava, pa tako stanovnice ovih opština imaju dodatnu povoljnost što se tiče ove državne subvencije.

Za ovaj vid pomoći u visini do 20.000 evra moći da se prijave žene koje su rodile bebu posle 1. januara ove godine. Takođe, moći će da se prijave i osobe koje žive u vanbračnoj zajednici, a uslov je i da zainteresovani nemaju nekretninu u vlasništvu na teritoriji Srbije.

Izvor: blic.rs