Izmenjena uredba: “Muzički dinar” plaćaće se i na mobilne telefone, laptop i desktop računare

|

Mobilni telefon, ali i laptop i desktop računari, kao i tableti od sada su na listi uređaja za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade po osnovu autorskih i srodnih prava. Pojednostavljeno rečeno – i na ove tehničke uređaje plaćaće se “muzički dinar”, odnosno autorske naknade. Za sada je sigurno samo da će naknadu plaćati proizvođači i uvoznici. Koji procenat će izdvajati za ovu naknadu još uvek nije poznato.

Vlada Srbije usvojila je dopune i izmene Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava. Nova uredba je 21. aprila objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osam dana od dana objave, tj. sa današnjim datumom, 29. aprilom 2022. godine.

Broj uređaja na koje se odnosi ova uredba se uvećava novom izmenom, pa su na spisku sada i: uređaji sa integrisanim hard diskom – desktop računari, laptopovi, TV sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i – pametni telefoni.

U Organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ za portal N1 kažu da je plaćanje posebne naknade koju plaćaju uvoznici i proizvođači uređaja i praznih nosača zvuka slike i teksta uobičajeno u većini država Evropske unije, pa i u našem okruženju.

Obveznici plaćanja ove naknade su uvoznici i proizvođači uređaja i nosača zvuka, slike i teksta.

“Oni će ovu naknadu plaćati na osnovu obračuna i fakture, koju će im ispostavljati SOKOJ, koji tu prikupljenu naknadu, kada je naplati, dalje deli sa drugim autorskim i srodnim organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava autora i nosilaca srodnih prava, a na osnovu sporazuma sa tim organizacijama”, istakli su iz SOKOJ-a.

Kako za ove nove uređaje i nosače zvuka, slike i teksta u postojećoj tarifi nema utvrđenog iznosa naknade – ona će, ističu u SOKOJ, biti utvrđena u nastupajućem periodu. Ako je sudeći po važećem propisu – moglo bi se očekivati da naknada bude jedan odsto.

Izvor: rs.n1info.com