Izbori su raspisani: 8 kandidata sigurno ulaze u trku za predsednika Srbije, na dvojicu se još čeka

|

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je raspisao izbore za predsednika Srbije koji će se održati u isto vreme kad i parlamentarni i beogradski, 3. aprila ove godine. To znači da od ovog trenutka počinje prikupljanje potpisa za kanidaturu. Ono što se za sada zna su imena osam sigurnih kanidata. U narednim danima se očekuje da svoju kandidaturu objavi i aktuelni predsednik Aleksandar Vučić kao i bivši predsednik Boris Tadić.

Iako nije zvanično potvrđeno, kandidat vladajuće koalicije za predsednika izvesno će biti predsednik SNS Aleksandar Vučić. On je 11. februara rekao da će ime kanidata SNS biti poznato za 20 dana. To znači da će ta informacija biti obelodanjena u narednim danima.

Takođe, još uvek se očekuje kandidatura Borisa Tadića, lidera SDS-a.On je nosilac liste koalicije okupljene oko negove stranke na parlamentarnim izborima i očekuje se da bude i predsednički kanidat.

SPS neće imati svog kanidata već će kako je lider te stranke Ivica Dačić podržati Vučića.

Opozicija okupljena oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke odlučila je da njihov predsednički kandidat bude general Zdravko Ponoš.

Predsednik Dveri Boško Obradović jedan je od prvih lidera koji su najavili da će se kandidovati na predsedničkim izborima. On će biti kandidat Patriotskog bloka.

Kandidaturu za predsednika Srbije koalicije NADA (DSS-POKS) biće lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Predsedničku kandidaturu sredinom decembra najavio je i novinar i član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škoro, kako bi “čestiti i obespravljeni ljudi“ imali za koga da glasaju.

Na sličan način je govorio i predsednik Srpske desnice Miša Vacić, prilikom objave svoje kandidature.

Iako je Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika već najavila da će se kandidovati na predsedničkim, došlo je do zabune kada su neki mediji objavili da će ovaj pokret biti u kolaiciji sa SPS. Ona je te navode demantovala, i kreće u izbornu trku za predsednika.

Profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kanidatkinja je koalicije Moramo na predsedničkim izborima. U trku ulazi kao predlog koalicije “Suverenisti”. Ona je bivša predsednica i narodna poslanica Dosta je bilo.

Izvor: nova.rs