Ilija spasio baku (86) iz nabujalog kanala u Loznici: Iako ni sam ne zna da pliva, ni sekud nije oklevao (FOTO)

|

Da iz najgorih situacija i okolnosti može da se izrodi nešto lepo i humano, primer je hrabri Ilija Milutinović (18), iz Banje Koviljače, koji je vraćavši se iz druge smene, u noći između utorka i srede, usled obilnih padavina u lozničkom kraju, iz nabujalog trbušničkog potoka spasao baku Zorku Kalebić (86).

On je, iako je i sam neplivač, skočio u nabujali trbušnički kanal i iz mutne bujice spasao meštanku koja je u njega upala.

– Bio sam sa roditeljima i kolegom u autu, a zbog velike vode te noći do kuće u Banji Koviljači nisam mogao uobičajenim putem nego smo pošli kroz Trbušnicu. Iako je bilo mračno video sam na nekih tridesetak metara žensku osobu kako se sporo kreće i onda odjedanput nestaje. Pretpostavio sam da je upala u kanal pored puta. Izleteo sam tada iz vozila, upalio osvetlo telefona, kada se pojavila na površini mutne vode. Bez razmišljanja sam bukvalno naglavačke skočio u bujicu. Uspeo sam da je uhvatim oko struka i izvučem na put gde su mi pomogli saputnici. U autu je bilo ćebe u koje smo je odmah uvili i pokrili kabanicom, okrenuli smo je na bok dok nije stigla Hitna pomoć koju sam u međuvremenu pozvao – kaže ovaj hrabri mladić.

On je rekao da je kanal bio skoro sasvim pun vode koja je nosila sve pred sobom, ali da je na dnu mulj i da mu je kada je skočio voda bila do grla pa se jedva i sam izvukao na obalu. Ispostavilo se da je baka iz obližnje kuće izašla napolje, došla do kanala kad joj se noga omakla i tako je završila u nabujaloj vodi.

Da nije bilo Ilije to bi se po nju verovatno završilo kobno, ali je imala veliku sreću u nesreći.

Njena ćerka Milojka Petković, sa kojom inače živi Zorka, primetila je da joj nema majke, ali je mislila da je možda otišla do šupe.

– Odjednom se stvorila Hitna i rekli su mi da majku brzo presvlačim jer je upala u kanal i sva joj je garderoba potpuno mokra. Hvala Iliji što je to uradio, spasio mi je majku. Stvarno je bio hrabar da skoči u tu vodu – rekla je Milojka koja nije želela sa majkom pred foto-aparat jer se, veli, zbog svega mnogo potresla i nije joj baš do slikanja.

Ilija je tokom spašavanja ostao bez novog mobilnog telefona, pa sada čestitke prima na majčin telefon. Kaže da su ga mnogi zvali kad su čuli šta je učinio i prima samo poruke hvale.

– Stvarno ni sekund nisam oklevao šta ću učiniti. Nisam plivač, ali je neko bio u nevolji i reagovao sam samo sa željom da ženu izvučem iz te vode. Drago mi je da se sve završilo dobro – rekao je ovaj momak, koji je pokazao da veliko srce može sve pa i da neplivač pobedi bujicu vode i spase jedan život.

Izvor: kurir.rs