Guvernerka o stanju na tržištu deviza: “Kurs je stabilan, očekujemo da banke prenesu efektivu menjačnicama”

|

Ovih dana primećena je povećana tražnja za evrima u menjačnicama širom Srbije. U Narodnoj banci Srbije za Blic kažu da mesta za pan8ku nema, da ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje, kao i da očekuju da banke prenesu efektivu menjačnicama.

“Narodna banka Srbije je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu”, saopštili su iz NBS-a.

Na pitanje da li će i kako NBS reagovati na kurs po kome neke menjačnice prodaju evro građanima, u centralnoj banci su obrazložili da već rade na tome kako bi stabilnost bila očuvana.

„Ovu situaciju smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, naglasili su u NBS.

“Pozivamo sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini – koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji plaćaju nerealnu cenu”, poručili su iz centralne banke.

Izvor: blic.rs