“Gospodin Kang je vikao i bacao stolice, dve koleginice su završile u bolnici”: Radnici “Jure” ispričali detalje incidenta u fabrici

|

U fabrici “Jura” u Leskovcu desio se incident kada je, kako navode iz Samostalnog sindikata u ovoj fabrici, korejski menadžer bacao stolice na radnice, a dve od njih su završile u urgentnom centru leskovačke Opšte bolnice.

Kako potvrđuju očevici nemile scene, jedna radnica je zadobila lakše povrede kada je glavni menadžer proizvodnje bacao stolice i vikao na njih, dok je druga doživela stres zbog ovih prizora. Šta se tačno dogodilo u “Juri” i hoće li rukovodstvo preduzeti neke mere protiv počinioca ovog incidenta za jutarnji program “Pokreni se” govori Predrag Stojanović, poverenik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Stojanović je ispričao da je juče između devet i 10 časova glavni menadžer proizvodnje Jure iz Koreje otišao do mesta gde radnici obavljaju svoj posao.

„Te koleginice imaju rešenje da su invalidi i date su im stolice da sede. U ovoj fabrici rade dugi niz godina, tu su izgubile zdravlje. Počeo je gospodin Kang da baca stolice, da viče na koleginice, jednu koleginicu je udario stolicom. Dve su završile u Ortopedskom centru u Leskovcu, jedna ima ogrebotinu od stolice. Koleginica koja je srčani bolesnik je pala u nesvest, i ne seća se šta se desilo“, otkriva Stojanović detalje nemilog događaja u fabrici.

Kako dalje navodi, iz bolnice u Leskovcu nisu prijavili slučaj, već je to učinio Stojanović. Policija je, kaže, bila u frabrici, a njegove koleginice su dale izjavu u policiji.

Upitan da prokomentariše situaciju u fabrici “Jura”, on kaže da je žalosna.

„Mi smo prihvatili da i ono što je protiv zakona, mora ovde da bude tako, jer oni ne poštuju naš zakon. Pozivali smo inspekciju, u zadnje dve godine, verovatno 20 puta. Inspekcija je izlazila i uočavala nepravilnosti, a sve se nastavilo po starom. Očito da država ne želi da zaustavi takvo ponašanje i ne želi da im stavi do znanja da moraju da poštuju naš zakon. Neko, verovatno, štiti ovo“, ocenjuje Stojanović.

Nakon štrajka pritisci su se nastavili na ljude da se iščlanjuju iz sindikata, a imena članova objavljuju se u viber grupama.

„Rukovodstvo dobija informacije ko je član sindikata, a ko nije. Ja sam i dobio otkaz, bio sam 20 meseci van fabrike zbog sindikalnog angažovanja“, zaključio je on.

Izvor: nova.rs