Gasi se Komunalna policija: Evo ko će patrolirati Beogradom, i kakva će im biti zaduženja

|

Komunalna policija u Beogradu, onakva kakvu je znamo gotovo deceniju i po, ne postoji više.

Ivan Divac, načelnik ovog odeljenja gradske uprave, smenjen je prošle nedelje sa mesta v. d. sekretara, dok su komunalni milicionari i ostali zaposleni postali deo novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kojim rukovodi Sonja Božović Podunavac.

Ovo odeljenje, koje je gradonačelnik Šapić nazvao “osinjakom”, ugašeno je , međutim još uvek je nejasno da li će službenici pod novim imenom “BELI” imati ista ovlašćenja i da li je uopšte moguće da novi sekretarijat naplaćuje kazne za parkiranje ili nelegalnu uličnu prodaju.

Ovi policajci su prošle godine dobili nove letnje i zimske uniforme, za šta je Grad platio oko 1,6 miliona evra. Iako menjaju ime u “BELI”, odela će im ostati ista, samo se menja nalepnica sa starim nazivom “komunalna milicija”, što je potvrdio i Aleksandar Šapić.

– Nećemo nabavljati nove uniforme, već se isključivo nalepnica menja. Budući da je nova uniforma zaista kvalitetna, gledaćemo samo da nalepimo drugačiju oznaku. Milicajci postaju “BELI”, imaće nova zaduženja, te će raditi kao produžena ruka Grada, da prati sve što se dešava u zoni koju duži, da se šeta oko vrtića, škola, da bude jedna vrsta sigurnosti i bezbednosti za građane, te da nam ukaže na probleme koji se nalaze na ulici. U Beogradu ih je sada oko 400, a planiramo da ih za godinu dana bude između 1.000 i 1.500 – saopštio je Šapić.

Komunalni policajci su prvi put počeli sa radom 2009. i tada su imali mali broj zaduženja, poput kontrole buke ili nepropisnog šetanja pasa, prljanja javnih površina, i to sve u cilju rasterećenja obične policije, koja nije imala kapaciteta da očuva komunalni red.

Sve je više zahteva i sve više situacija bilo u kojima niko nije nadležan, pa je 2016. donet predlog zakona da se prošire ovlašćenja komunalne policije.

Međutim, građani su se protivili ovome, i čak 17.000 njih je potpisalo peticiju protiv komunalaca, te je usvajanje ovog propisa uspelo tek 2019, kada su postali “milicija” i kada im je dozvoljeno da koriste sredstva prinude.

Rad ovog organa bio je pod lupom, jer je bilo nejasno šta je sve u nadležnosti komunalne, a šta redovne policije. Internet još pamti snimke iz 2015. na kojima se vidi kako komunalci hapse putnike koji su uhvaćeni u autobusu bez karte i odbijaju da pokažu lični dokument. Obaraju ih na zemlju, stavljaju lisice i čekaju vozilo da ih vozi u stanicu na “identifikaciju”.

I sam gradonačelnik Šapić je skoro rekao da je komunalna milicija postala sve ono što ne treba da bude. Rekao je da se dešavalo da, kada neko prijavi preglasnu muziku, gazda restorana dobije podatke o komšiji kome smeta svirka, te ga pozove i pripreti mu. Pisale su se kazne za buku, ali ne uvek i ne svima.

Pre dve godine, na ulicama se pojavilo “Oko sokolovo”, specijalna vozila koja snimaju nepropisno parkirane automobile, koja su evidentirala da li je plaćen parking za vozila koja su regularno ostavljena na mestima u zoni.

Kazne za neplaćeno parkiranje sistem “Oko sokolovo” izdavao je isto kao što elektronske dnevne karte izdaju kontrolori. I dan danas ovi automobili idu ulicama, ali je nepoznato još uvek da li će, po ukidanju komunalne milicije, ovaj vid kontrole preuzeti “BELI”.

Gardonačelnik Šaić je na prvoj redovnoj konferenciji za novinare, 15. septembra, najavio formiranje sekretarijata koji se sastojati od sadašnje sekretarijate za inspekcijske poslove, Komunalne milicije, kao i deo službe Beokoma za komunikaciju sa građanima.

– Komunalni milicionar treba da bude na ulici i da bude neko ko će
biti na usluzi građanima, prijatelj, zaštitnik i nadzornik komšija, što već dugo nije. Zato je ideja da sekretarijat, koji bi se mogao zvati za inspekciju, nadzor i komunikaciju, što ćemo još definisati, umreži sve nadležne službe iz ovog sektora – rekao je Šapić.

Komunikacija s građanima mora biti takva da njemu na ulici može da priđe bilo ko i da u roku od najviše 72 sata dobije informaciju koja se tiče Gradske uprave. Ta osoba će deliti informacije sa terena, tj. ukazivati na pokvarene semafore, neispražnjene kontejnere, gužvu u saobraćaju ili bilo kakvu vrstu incidenta, rekao je Šapić.

– To će biti jedna od najvećih promena poslednjih decenija u našem gradu jer će Beograd sa tim ljudima na ulici biti bezbedniji, sigurniji i čistiji, Gradska uprava efikasnija i operativnija, a Beograđani sigurniji i zadovoljniji. Ideja mi je da vremenom dođemo do 1.000 “beogradskih ličnih” iliti “BELIH” na ulicama našeg glavnog grada, da otvorimo njihove dodatne kancelarije u svakom kraju gde će ljudi moći uvek da im se obrate, i da Beograd učinimo mnogo boljim i sigurnijim mestom za život nego što je danas – saopštio je Šapić.

Izvor: kurir.rs