Filip Karađorđević je novi naslednik srpske krune – Oženjen je Danicom, a njihov sin ide u državni vrtić

|

Abdikacija princa Petra Karađorđevića u korist mlađeg brata, koji će ubuduće nositi titulu „princa naslednika“, usmerila je medijsku pažnju ka Filipu Karađorđeviću.

Iako ima brata blizanca Aleksandra A. Karađorđevića, Filip je posle Petra sledeći u redu za tron. Rođen je 15. januara 1982. godine u Ferfaksu, u američkoj državi Virdžiniji. Kasnije se preselio u London, gde je završio osnovnu školu, a 2000. godine je maturirao u Kraljevskoj školi u Kenterberiju.

Iako je odrastao i školovao se u inostranstvu, Filip Karađorđević je odlučio da živi u Srbiji. Od 2017. godine u braku je sa Danicom, ćerkom slikara Milana Cileta Marinkovića. Venčao ih je tadašnji patrijarh Irinej, u Sabornoj crkvi u Beogradu, što je bilo prvo kraljevsko venčanje još od 1922. godine.

Zanimljivo je da porodica živi sasvim običnim životom. Sin Stefan ide u državni vrtić, nemaju dadilje i ne koriste posebne privilegije, koje, po mišljenju mnogih, sleduju kraljevsku porodicu. Jednom prilikom, Danica Karađorđević govorila je o porodici:

“Porodica je osnov, usidrenje, blago i ljubav koju mi negujemo. Ne postoji ništa značajnije od porodice, što će naš sin Stefan prirodno naučiti. Živimo u skladu s vrednostima koje zastupamo, vodimo svakodnevni život s našim sinom koji ide u vrtić i na sve dečje aktivnosti u kojima uživa, a mi roditelji često razgovaramo i razmenjujemo iskustva. Filip i ja pratimo Stefana u svim koracima i tu smo uz njega dok spoznaje svet oko sebe”, rekla je Danica Karađorđević.

Izvor: hellomagazin.rs