Evo kako ćete prepoznati komunalne policajce: Pored naziva “Beli”, dobili su i nove uniforme

|

Pripadnici komunalne milicije od nedavno su promenili naziv u “Beli”, odnosno beogradski lični, a pored naziva dobili su i drugačija zaduženja, ali i nove uniforme.

Na sednici Skupštine grada Beograda donesena je Odluka o uniformi i oznakama komunalnih milicioneri, tako da će “Beli” od sada imati drugačije uniforme.

Pored oznake i natpisa “komunalna milicija”, na uniformama će stojati oznaka u obliku štita plave boje, oivičenog belim ramom, unutar koga će pri vrhu polja štita velikim ćiriličnim slovima bele boje ispisana reč “beli”, ispod koje će u crvenom horizontalnom polju stajati reči ispisane belom bojom “beogradski lični”.

Ispod natpisa stajaće grb grada, oko kojeg će u sfernom obliku biti ispisane reči belom bojom – dole levo reč “pozornik”, potom crvena tačka, gore levo reč “asistent”, gore desno reč “prijatelj”, a potom crvena tačka i dole desno reč “službenik” dok će iznad donjeg dela polja štita belom bojom biti ispisana reč “Beograd” podvučena crvenom linijom.

Ovaj novoformirani Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju, u svoju nadležnost uzeće dosadašnju komunalnu miliciju, inspekcijski nadzor, kao i komunikacije sa građanima, odnosno “Beoinfo” i tako će podići efikasnost ovih tri službi.

Ovi policajci “Beli” biće vidljiviji i imaće 24-časovno dežurstvo u zonama škola, parkovima i predškolskim ustanovama.

– To će da bude čovek, nadzornik, beogradski lični asistent i komšija. On će pored postojećih zaduženja imati nove obaveze. Stalno će biti na ulici, među građanima, obilaziće školska dvorišta, vrtiće i parkiće, obaveštavaće nas da li je negde pukla cev, da li negde nisu ispražnjeni kontejneri, da li se pokvario neki semafor. On će ljudima biti na usluzi i za neka banalna pitanja – rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je rekao da će “Beli” biti produžena ruka grada Beograda na terenu i objasnio da će biti napravljeno 80 ili 100 podstanica, odnosno stanica službi javnog reda.

– Tu će da rade “Beli” – beogradski lični asistenti, to će im biti radno mesto. Njima nije mesto po kancelarijama, neće da kruziraju gradom automobilima, neće da reketiraju kafane i restorane. Nadam se da ćemo u roku od godinu dana imati hiljadu takvih ljudi na ulicama i u svakom beogradskom kraju će postojati “Beli”, koji će da vodi računa o javnom redu i miru – rekao je Šapić.

Oni će uskoro dobiti jedinstveni telefonski broj, kako bi sa terena mogli da javljaju za problem koji se desi na teritoriji grada, a taj centar će te informacije prosleđivati nadležnoj službi, kako bi se problem rešio na pravi način.

– Imaćemo nove telefonske linije. Jedna će biti interna da mi prijavimo problem, a biće i poseban broj za naše sugrađane, za sve ono što se dešava na teritoriji grada – rekao je danas Nenad Lakić, koji je šef odseka operativnog centra “Belih”, rekavši da na terenu trenutno ima 420 “Belih”.

Izvor: 24sedam.rs