Dodatni trošak za vozače: U planu je novi zakon o saobraćaju – Osim kutije za prvu pomoć, moraće da obezbede još jednu stvar

|

Od ovog meseca putnička vozila unutar EU postepeno će biti u obavezi da osim kutije za prvu pomoć butu opremljena i crnom kutijom, s tim što će sva kola homologizovana na ovom geografskom prostoru morati da je poseduju od maja 2024. godine.

“Crna kutija” u porodičnim automobilima biće stavljena ispod haube i čuvaće podatke 30 sekundi pre i posle otvaranja vazdušnih jastuka. Beležiće samo tehničke informacije, a ne i zvuk, zbog čega ih zovu i “gluve kutije”. Podaci će se brisati svaki minut i novi snimati preko njih. Takođe, neće biti moguće zabeležiti vizuelni zapis.

Zvanični naziv “crne kutije” za automobile je “snimač podataka o događaju”, odnosno, na engleskom, “Event Data Recorder”, od čega potiče i nova međunarodna skraćenica EDR. Kutije će biti zapečaćene i nedostupne za vozača, a njihova cena kreće se između 10 i 20 evra, dok ih je već i sada moguće kupiti na sajtovima u Srbiji po ceni od oko 1.700 dinara.

U nekim vozilima za evropsko tržište one su već instalirane, poput električnih automobila marke “tesla”. Očekuje se da će ovaj sistem dodatno povećati cenu automobila, ali da će, s druge strane, smanjiti troškove osiguranja. Mere se ne odnose na polovne automobile.

Vozače u Srbiji ovaj evropski zakon za uvođenje “crnih kutija” u automobile ne obavezuje, jer još nismo članica, ali je jasno da čitavo naše zakonodavstvo morati da bude usklađeno s evropskim tekovinama ukoliko jednoga dana želimo da postanemo članica. Za sada stranci koji dolaze van EU nemaju obavezu da ugrade ovaj uređaj kada stupaju na tlo Unije.

Izvor: novosti.rs