Dobre fotke sve traženije, izrodio se novi biznis: Treba ispuniti nekoliko uslova i zarada je izvesna

|

Dvadesetpetogodišnja Tanja Petrović iz Beograda, već dve godine bavi se fotografijom i od toga zarađuje. Ovog puta objasnila je na koji način svako ko ima profesionalni fotoaparat može da zaradi prodajući svoje fotografije, koliko je ulaganja potrebno, koliko je važno imati tehničko znanje i kakve ideje najbolje prolaze na ovom tržištu.

Kako Tanja kaže, situacija nikada nije bila povoljnija za sve koji imaju talenat za fotografisanje, jer je tržište gotovo preplavljeno ponudama. Za početak, potrebno je ulaganje u fotoaparat, za koji početnici izdvajaju od 600 do najviše 800 evra, kaže ona.

Da bi fotografija izgledala profesionalno, važno je podesiti ugao, osvetljenje i figure koje se fotografišu.

“To se može naučiti sa različitih blogova i snimaka namenjenim budućim fotografima. Zatim, važno je da fotograf zna da sredi fotografiju, poznaje programe za editovanje, podešavanja rezolucije, izoštravanje slike, podešavanje boja, senki I svetlosti”, objašnjava Tanja.

Osnovna znanja iz fotografije, dobar aparat i talenat su dovoljni kako biste neku od slika prodali na internetu. Najvažnija stavka koja treba da se ispuni jeste unapred pripremljena ideja, koncept i rekviziti.

Prema njenim rečima, portreti su uvek dobar izbor, dok je fotografisanje beba, proslave praznika i rođendana sada aktuelnije nego ikada.

“To su trendovi koji su u porastu. Roditelji će uvek želeti da fotografišu bebe, tinejdžerke će želeti slike sa rođendana ili punoletstva i devojakama koje žele manekensku karijeru će uvek biti potrebne fotografije da se reklamiraju. Sve to treba iskoristiti”, kaže ona.

Cene usluga fotografa dosta variraju i svaki ima svoj cenovnik, kaže Tanja.

“Postoji mnogo fotografa na tržištu i ako se izdvojite po kvalitetu i ideji, možete solidno da zaradite. Dok pojedinci naplaćuju celodnevno fotografisanje oko 100 evra, drugi su skuplji i za svoje usluge traže i do 1.000 evra po danu. Za pojedine pakete koji uključuju tri sata fotografisanja, galerije i izradu fotografija, cena je još viša. Ipak, kao početnici možete da se zadovoljite i manjom zaradom”, poručuje Tanja Petrović.

Izvor: mondo.rs