Do kupovine stana uz 3 uslova: Ne morate biti u braku, ali bez ovog faktora nećete dobiti 20.000 evra

|

Precizni uslovi koje će morati da ispune građani koji žele da konkurišu za državne subvencije prilikom kupovine prvog stana biće poznati u narednih desetak dana. Za sada su poznati osnovni uslovi.

Za državnu subvenciju u visini do 20.000 evra moći da se prijave žene koje su rodile bebu posle 1. januara 2022. godine, a poznato je i da brak nije uslov za konkurisanje, tako da će moći da se prijave i osobe koje žive u vanbračnoj zajednici. Uslov je i da zainteresovani nisu vlasnici nekretnine na teritoriji Srbije.

“Dogovaramo poslednje detalje Uredbe koja će uređivati pravo na novčana sredstva države pri kupovini stana ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta”, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da Ministarstvo finansija sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, utvrđuje kriterijume koji će biti poznati u narednim danima. Ministar je rekao da je cilj da što više građana bude u mogućnosti da ostvari ovo pravo.

“Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Očekujemo da se u narednih deset dana Uredba nađe na sednici Vlade RS, tako da će tada biti poznati svi detalji”, naveo je Mali.

Zahtevi se predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Podnose se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, opštini, odnosno službama dečije zaštite. Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju potrebnu za apliciranje i način isplate.

Izvor: mondo.rs