Đurđevdan se pada u petak – mnogi se pitaju riba ili pečenje: Crkva se izjasnila po pitanju toga

|

Veliki praznik i krsna slava Đurđevdan po crkvenom kalendaru ove godine pada u petak 06. maja, što bi značilo da se toga dana posti. Mnogi domaćini iz praktičnih razloga izbegavaju da praktikuju ovo pravilo, pa spremaju mrsnu trpezu.

“Mi oduvek slavimo ovako. Deda je tako praktikovao pa je tako nastavio i tata. Slava je uvek mrsna, bez obzira da li pada na petak ili ne. Mama i ja inače postimo svaki post pa i sredom i petkom pa ćemo nas dve ovaj dan postiti, ali za goste i ostale ukućane hrana će biti mrsna”, kaže Kristina iz Beograda.

“Od kad smo preuzeli slavu, nastavili smo po običaju kako crkva kaže, tako da ako padne na post mi spremamo posnu slavu. Međutim, kako imamo dosta gostiju, uvek bude neko ko se ljuti kao će ostati gladan jer nema pečenja, tako da smo od nedavno odlučili da na stolu bude i posna i mrsna hrana. Mi ukućani postimo, ali gosti nek se služe prema svom nahođenju”, ističe drugi domaćin iz Beograda.

Crkva je jasna po ovom pitanju. Profesor Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta objašnjava:

” Đurđevdan bi bio mrsan samo ako bi pao u prvi petak posle Uskrsa. Sve ostalo kada slava padne u petak je posno”, kaže profesor Vukašinović.

Izvor: blic.rs