Direktno iz Ajndhovena: Tanja otkriva kako danas izgleda život u Holandiji – Gorivo je skoro 3 evra, zalihe ulja polako nestaju

|

Tanja Marković Zatman direktno se uključila iz Andhovena kako bi opisala današnji život u Holandiji. Naglašava da su cene goriva i životnih namirnica u drastično povećane i da su Holanđani suočeni sa najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina. Tanja prenosi da svih životnih namirnica trenutno ima dovoljno osim jestivog ulja i tableta joda koje su rasprodate.

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je kakva je trenutna situacija sa gorivom, a Tanja je istakla da su cene benzina ogromne, ali da ga za sada ima dovoljno.

“Goriva ima dovoljno, ali su cene katastrofalne, tako da vam se uopšte ne isplati da idete na pumpu, skočilo je na skoro tri evra po litru. Poskupelo je sve. Inflacija je negde oko 7,6 odsto. To je trenutno najveći skok cena u poslednjih 40 godina. Otišla je cena gasa i naftnih derivata, a i u prodavnici je sve skočilo”, ispričala je Tanja u jutarnjem programu Kurir televizije.

Osvrnula se i na životne namirnice i navela da Holandija ima veliki problem sa uljem koje se retko može naći u prodavnicama.

“Svih osnovnih životnih namirnica osim ulja ima, ulja nema, ako poranite ujutru, možda imate sreće. Lanci supermarketa su počeli da izdaju jedan litar po osobi. Još možete da pronađete maslinovo ulje, ali to je to. Takođe malo i brašna ima. Holanđani u principu nisu takvi da mese, pa da im je presudno, ali ulje je najveći problem pošto većina tradicionalne hrane u Holandiji je pržena. Vlada je rekla da će u narednih 4 do 6 nedelja Holandija ostati bez svih zaliha ulja”, ispričala je Tanja Marković Zatman.

Izvor: kurir.rs