Danas je Tomindan, smatra se da počinje zimsko doba: Zašto se kaže “Sveti Toma, sedi doma”

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Tomu, u narodu poznatijem kao Tomindan. U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim, već podebljanim crnim slovom, a mnogi Srbi Tomindan slave kao krsnu slavu.

Sveti Toma, jedan je od dvanaestorice apostola a bio je jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Sveti Toma je širio hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Na Tomindan, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka “Sveti Toma, sedi doma”.

U Leskovačkoj Moravi se dan Svetog Tome dovodi u vezu sa vukovima, pa ovog dana niko nije radio, kao i u Levču i Trniću, a u istočnoj Srbiji se verovalo da je dragocena lekovita mast zeca ulovljenog na Tomindan, pa su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i radi lakšeg porođaja.

Običaji i verovanja

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od sutra već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa zato važi za zaštitnika mnogih zanatlija.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Izvor: telegraf.rs