Da li se upravo opraštamo od zime ili nam se vraćaju ledeni dani? Nedeljko Todorović izneo najnoviju vremensku prognozu

|

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je danas od popodneva veliku temperaturnu razliku između severa i juga Srbije. Kako navodi, do polovine Srbije stići će hladan vazduh sa severa Evrope, pa će južno od Kruševca i Kraljeva i do sutra popodne ostati “vrućina” i do 20 stepeni, a na severu maksimalno tri stepena.

Kako Todorović dalje prognozira, snega će biti na severu, severozapadu, pa i na jugozapadu, nešto malo u centralnim delovima, uključujući područje Beograda. Misli da snega ovih dana neće videti Vranje, Leskovac i druga mesta na jugu.

Todorović ukazuje da će pre podne ostati, kako kaže “vrućina”, a na jugu Srbije i ceo dan “vrućina” gde će biti maksimalnih 19 stepeni, dok će na severu ostati oko deset stepeni.

“U toku dana će da jača oblačnost, biće i kiše, nročito popodne i uveče. Popodne će da stiže i hladan vazduh, ali je zanimljivo što će taj hladan vazduh sa severa Evrope da se kreće ka jugu i doći će negde do polovine Srbije. Znači južno od Kruševca, Kraljeva ostaće toplo vreme čak i do sutra predveče”, kaže meteorolog.

Sutra će biti još hladnije na severu, maksimalno tri stepena, a na jugu i dalje blizu 20 stepeni. Međutim, dodaje da bi se i tamo na jugu pomerio hladniji vazduh pa bi onda ponedeljak bio možda najhladniji dan.

“Najzanimljivije u toj situaciji je da će biti svih vrsta padavina, znači i kiše i snega, a i ledene kiše. Taj hladan vazduh se kao klin u plitkom sloju premešta ka jugu, a na visini ostaje topliji vazduh i to su onda povoljni uslovi da ponegde bude i ledene kiše a to je pre svega centralni, eventualno malo zapadni, čak možda i istočni deo Srbije”, objašnjava Todorović.

Izvesno je da bi bilo snega na severu, severozapadu, pa jugozapad Srbije, nešto malo u centralnim delovima, uključujući područje Beograda.

“Tu bi se i napravio snežni pokrivač, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji negde od 10 do 20 centimetara visine”, najavljuje Todorović i dodaje da bi u noći između nedelje i ponedeljka padavine znatno oslabile, ali bi to bio najhladniji dan.

Naredne nedelje bi, navodi ostalo prohladno vreme sa temperaturama od pet do deset stepeni, a noću možda negde minus jedan. Sneg bi se možda u nižim predelima zadržao nekoliko dana, a na planinama će ostati do polovine marta.

Todorović ukazuje i da ovo nije pozdrav zimi i da su dugoročne prognoze veliki izazov.

“Ja mislim da će verovatno negde sredinom marta opet da bude ovako jedna epizoda od dva dana zahlađenja. Hoće kiša, hoće sneg kao granični slučaj. U planinskim predelima biće još snega, ali daleko smo da garantujemo da još neće biti snega”, zaključuje Nedeljko Todorović.

Izvor: rts.rs