Bez ovog papira ne možete do 20.000 evra za stan: Zahtev ima 4 strane, a precizirano je i šta mora imati plac ili stan

|

Vladina uredba o pomoći majkama za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, trebalo bi da motiviše mlade za stvaranje i proširenje porodice, ali i da reše svoje stambeno pitanje.

Za izgradnju kuće koja je predmet ovog prava potrebno je da je zemljište na kojoj je planirana izgradnja kuće vlasništvo podnosioca zahteva upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, i da je za predmetnu nepokretnost izdata građevinska dozvola. Кuća ili stan koji su predmet učešća u kupovini, odnosno kupovine moraju biti vlasništvo prodavca/prodavaca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta.

Кorisnik prava na novčana sredstava za učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana ne može biti sa prodavcem nepokretnosti u krvnom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom srodstvu zaključno sa prvim stepenom prave linije ili adoptivnom srodstvu.

Zahtev za ostvarivanje subvencije podnosi se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Podaci koji su potrebni za rešavanje zahteva, a nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, organi jedinica lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnosti u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Zahtev za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom nadležni organ jedinice lokalne samouprave dostavlja Кomisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Izvor: blic.rs