Belorusija uvela embargo na prehrambene proizvode iz Srbije

|

Savet ministarstva Belorusije doneo je odluku da na listu zemalja protiv kojih je od 1. januara na snazi embargo za prehrambene proizvode doda i Srbiju i Lihtenštajn. Mere će važiti šest meseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mlečni proizvodi, voće, povrće i kuhinjska so. Hrana za bebe i prehrambeni suplementi će i dalje moći da stižu u Belorusiju.

U dokumentu se navodi da je Savet ministarstva odlučio da se stavu 1. zakona o uvođenju kontrasankcija posle Švajcarske dodaju i Kneževina Lihtenštajn i Republika Srbija. Prema tome, od sada je zabranjen uvoz nekih proizvoda koji se proizvode u Srbiji, prenosi Telegraf.by.

Srbija se pridružila sankcijama EU protiv vlasti u Belorusijim, a Beograd je podržao deklaraciju kojom se Minsk osuđuje za “prisilno sletanje aviona Rajanera i hapšenje opozicionog lidera Romana Protaševiča.

Telegraf.by podseća na činjenicu da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u decembru sastao sa počasnim konzulom Srbije i biznismenom Dragomirom Karićem.

“Što se tiče rada sa Srbijom, prenesite moje najbolje želje predsendiku. Bili smo dobri prijatelji i bićemo i dalje. I za našeg brata Vučića, i za srpski narod. To su naši ljudi”, izjavio je tada Lukašenko.

Izvor: rs.n1info.com