Banke ga lako odobravaju, ali može biti vrlo nepovoljan: Dozvoljeni minus koristite samo u ovim situacijama

|

Mnogi od nas često posežu za popularnim uzimanjem dozvoljenog minusa u banci, misleći da na taj način izbegavaju kreditnu obavezu. Pritom, ne shvatamo da ustvari ova pozajmica ima iste osobine kao “obični kredit”. Dakle, dozvoljeni minus je kredit. Samo što se ne zove tim imenom.

Kao i kod kupovine kredita, ovde se takođe prijavljujete za novčanu pozajmicu od banke, koju posle vraćate uz određenu kamatu. Procedura za odobravanje dozvoljenog minusa je vrlo jednostavna i traje manje od jednog dana, a banke ga često nude svojim klijentima. Mnogi građani koriste ovu pozajmicu u visini cele svoje mesečne zarade.

Ipak, ljudi ponekad znaju da se “zanesu“ pa da olako potroše ovaj novac. I tu dolazimo do situacije koja može biti neprijatna – kamate na dozvoljeni minus su često dosta visoke, pa ako neko koristi dozvoljeni minus godinu dana, ukupni troškovi dolaze i do trećine od prvobitne cifre koju ste pozajmili. Znači, vraćate taj deo, plus ceo iznos koji ste pozajmili.

Ukoliko vam je ipak neophodan dozvoljeni minus, evo i nekoliko načina kako da prođete jeftinije:

Ne koristite ceo iznos dozvoljenog minusa. Primenjujte ga samo u nekim neplaniranim ili vanrednim situacijama i u nižim iznosima. Dozvoljeni minus koristite samo za manje kupovine i plaćanja. Važno je znati i da nikako ne treba ući u pun limit dozvoljenog minusa na početku, jer se kamata na dozvoljeni minus obračunava za iznos koji se koristi, ali i na osnovu broja dana tokom kojih se koristi.

Izvor: kamatica.rs