Dečak ubica u utorak prvi put izlazi iz psihijatrijske klinike i dolazi na sud: Niko ga neće videti, a on će videti sve

|

Suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nastaviće se u utorak, 8. oktobra. Ovo suđenje će se, za razliku od prethodnih, održati u Specijalnom sudu u Beogradu, a ne u Palati pravde, kako bi se osigurala bezbednost i zaštita identiteta maloletnika.

Specijalni sud ima najviši nivo bezbednosti, s obzirom na to da se tamo vode suđenja za organizovani kriminal i ratne zločine. U ovom sudu odvija se i postupak protiv Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju. Dok je Blažić odvojen od publike i oštećenih u zatvorenoj kabini, maloletni K. K. će svedočiti iz druge prostorije.

Ovo će biti prvi put da dečak napušta psihijatrijsku kliniku, u kojoj boravi od 3. maja prošle godine. On će biti prevezen sanitetom Hitne pomoći, uz pratnju psihijatra, a neće sedeti u boksu za okrivljene ili među svedocima, već u staklenoj prostoriji namenjenoj za zaštićene svedoke. Na taj način će moći da vidi sve u sudnici, ali niko neće moći da vidi njega.

Njegovo svedočenje biće dostupno prisutnima preko zvučnika, a eventualno i na monitorima, ali verovatno samo sudskom veću i advokatima. Ova mere zaštite nije zbog roditelja žrtava, već radi zaštite samog dečaka, koji ima 14 godina. Prema zakonu, roditelji dece koja su stradala u “Ribnikaru” neće moći da vide počinioca.

Tokom svedočenja, prisutan će biti i psihijatar, čija je uloga da proceni eventualne medicinske smetnje koje bi mogle uticati na sposobnost dečaka da svedoči.

Razlog za održavanje ročišta u Specijalnom sudu nije jasno objašnjen, s obzirom na to da postoje sudnice u Palati pravde koje su opremljene za svedoke sa posebnim potrebama. Moguće je da bi prevoz dečaka do Palate pravde bio rizičan, dok Specijalni sud omogućava sigurniji pristup putem pritvorskog ulaza.

K. K. je ranije saslušan kao svedok, ali je to učinio putem video linka iz psihijatrijske klinike, gde je bila prisutna i njegova majka. S obzirom na to da je njen DNK pronađen na čauri metka u učionici, ona je sada takođe okrivljena.

Maloletnik može da odluči da ne svedoči protiv svojih roditelja, iako je ranije pristao da svedoči protiv oca. Ako odluči da svedoči, moraće da odgovara na pitanja sudija, tužioca, advokata, kao i predstavnika porodica žrtava. Ovaj krivični postupak protiv roditelja dečaka biće zatvoren za javnost.

Izvor: telegraf.rs