Neverovatan podvig srpskih kardiohirurga: Naš tim prvi u svetu izveo operaciju petostrukog bajpasa

|

Tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije ostvario je svetski uspeh. Naime, oni su prvi u svetu izveli operaciju petostrukog bajpasa minimalno invazivnim putem kod 60-godišnjeg pacijenta.

U ponedeljak je tim kardiohirurga, predvođen dr. Dankom Grujićem, uspešno izveo operaciju koristeći isključivo arterijske graftove, dok je srce pacijenta bilo aktivno. Operacija je obavljena kroz mali rez od 5 centimetara u međurebarnom prostoru, bez presecanja koštanih struktura, dok je jedno plućno krilo pacijenta bilo isključeno.

Postupak je prošao bez komplikacija, a pacijent je otpušten na kućno lečenje u petak, četvrtog dana nakon operacije. Već za dve nedelje moći će da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

Pored dr. Grujića, tim su činili asistent dr. Vojkan Aleksić, anesteziolog dr. Tatjana Kokotović, koja je tokom zahvata održavala hemodinamsku i respiratornu stabilnost pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đjorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

“Posle dve ipo godine iskustva sa ovim načinom lečenja naših najtežih bolesnika, mi smo postigli taj nivo timskog rada, da smo mogli ovom bolesniku da uradimo operaciju sa pet bajpaseva. Uradili smo desetine operacija sa 3 ili 4 bajpasa, ali ovom bolesniku koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, napravili smo takvu operaciju, koje kolege u svetu do sada nisu publikovale”, navedeno je iz KCS.

Izvor: blic.rs