Podignuta optužnica za ubistvo Danke Ilić – Oglasila se devojčicina majka: “Uprkos svemu, svi i dalje krive mene”

|

Više javno tužilaštvu u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića. Oni se sumnjiče da su ubili Danku Ilić, dvogodišnju devojčicu iz Bora, saznaje “Blic”.

Optužnica je predata Višem sudu u Zaječaru na odlučivanje.

“Više javno tužilaštvo u Zaječaru dana 24.09.2024. godine je podiglo optužnicu protiv okrivljenog Dejana Dragijevića, iz sela Zlot i okrkrivljenog Srđana Jankovića iz sela Luka, grad Bor, zbog krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i protiv okrivljenog Radoslava Dragijevića iz sela Zlot, grad Bor, za krivično delo neprijavljvianje krivičnog dela i učinioca i krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela”, saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva.

Tužilaštvo zahteva da se prema okrivljenima Dejanu Dragijević i Srđanu Jankoviću produži pritvor od strane Višeg suda u Zaječaru. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

Povodom podizanja optužnice za ubistvo devojčice, oglasila se njena majka, Ivana Ilić:

“Verujem da su tužilaštvo i policija radili svoj posao kako treba i da optužnicu nisu podigli bez dokaza. Znamo šta smo sve davali na veštačenje, šta su uzimali od ove dvojice da se veštači. Svi su zaboravili šta su njih dvojica rekli kada se pojavio snimak iz Beča, rekli su: “Brate, izvukli smo se.” Ali uprkos istrazi protiv njih, njihovoj izjavi, priznanjima, svi i dalje krive mene, njenu majku”, izjavila je Dankina majka.

Kako kaže, mnogo je teško, bol koju oseća niko ne može da razume. Ona šest meseci od nestanka ćerkice želi samo jedno – da zna gde joj je dete!

“Šta god da je, ako je i ono najgore, ja samo želim da znam gde mi je dete, da imam gde da odem sveću da mu zapalim!”, kaže Ivana, koja je u međuvremenu rodila i treće dete.

Kako ističe, svi su zaboravili šta su osumnjičeni za ubistvo njene ćerkice govorili nakon što se pojavio snimak iz Beča devojčice za koju se sumnjalo da je njena Danka.

“Oni su tada rekli: “Brate, izvukli smo se”. Svi su to zaboravili, svi i dalje krive mene”, kaže Ivana sa neverovatnom teskobom u glasu.

Poslednjih šest meseci Ivana prolazi kroz svojevrsnu agoniju. Pored gubitka deteta, činjenice da ne zna šta se desilo sa njom, ona brine za svoju bezbednost, ali i bezbednost svoje dece. Neke situacije ona je prijavila policiji.

“Jedna žena, mislim da je poreklom iz Zlota, koja se druži sa Radetom, ocem od Dejana Dragijevića pljuje po nama, govori da sam ja u dogovoru sa državom učinila nešto detetu. Govori da je moje dete u Nemačkoj. Strašne stvari piše za nas. Brinem se za svoju sigurnost, svi znaju gde živimo, gde su nam vrata”, uplašena je Ivana.

Optužnica je podignuta i protiv okrivljenog Radoslava Dragijevića, oca Dejana Dragijevića zbog neprijavljivanja krivičnog dela i pružanje pomoći počiniocu nakon izvršenja krivičnog dela.

Policija je iz kuća Dragijevića i Jankovića odnela stvari za koje se sumnjalo da su mogle da budu korišćene prilikom ubistva, a zatim i sakrivanja tela devojčice. Uzeta je garderoba, obuća, tepih staza, oruđe, alat, hladno oružje, motorna testera, sekira, dva noža za klanje svinja, međutim, za sada, ni na jednom analiziranom predmetu nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić.

Na motornoj testeri, prema saznanjima medija, nisu nađeni ni ljudski ni životinjski biološki tragovi, dok su na noževima pronađeni samo tragovi životinjske krvi. Na sekiri su međutim nađeni tragovi krvi dve osobe – jednog osumnjičenog i njegovog rođaka.

Kada je reč o krvi koja je nađena na pantalonama jednog od uhapšenih, navodno se radi se o njegovoj krvi, kao i krv koja je pronađena u službenom automobilu.

Rezultat veštačenja od 26. marta je, prema našim nezvaničnim saznanjima, pokazao da su se osumnjičeni kretali vozilom pored kuće odnosno pojate u kojoj je Danka bila sa bratom i majkom.

Izvor: blic.rs