Koliko će uvođenje vojnog roka koštati Srbiju: U celoj priči postoji nekoliko problema – Finansijski je samo jedan od njih

|

Sada kada je skoro izvesno da se u Srbiji vraća obaveza za služenje vojnog roka, nameću se brojna pitanja – za šta je vremenski dovoljna obuka od 75 dana, da li država ima kapacitete za to, koliko će to da nas košta i kada možemo da očekuje da prva klasa uđe u kasarne.

Govoreći o tome da li je 75 dana dovoljno za obuku, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da će “vreme pokazati, odnosno rezultati prve, druge, treće, klase kada ovaj format zaživi”.

“To će pokazati šta je zapravo rezultat služenja roka od 60 + 15 ili 75 dana. Ako bismo posmatrali po toj nekoj matrici onako kako ona izgleda, to znači osnovna, odnosno individualna obuka, nakon toga obuka po VES-u i nakon toga obuka u jedinici. To za 75 dana ne možete i niko ni ne govori o tome, dakle ne razmatra se ta opcija”, kaže Radulović.

Ističe da će vojnici kasnije kroz vežbe, na osnovu ocena koje su dobili, dalje razrađivati po jedinici.

“Ovo sada, bar na osnovu informacija koje imamo, jeste individualna, osnovna ili kako se to kaže, pešadijska obuka. Dakle, da vojnik nauči da rukuje ličnim naoružanjem, strelačkim ili pešadijskim naoružanjem. Nije to samo puška već i sve ono što to prati. Da nauči da ukaže prvu pomoć sebi ili nekom od vojnika, da nauči da izgradi određeni zaklon, dakle, da nauči da se kreće po bojištu, da nauči neke osnovne taktike i tehnike postupanja u ratu. Dakle, to su neke osnovne bazične stvari. Sve nakon toga, kažem, to je ovaj drugi segment kada vi prosto dobijete VES-u, odnosno vojno evidencijom specijalnosti, i nakon toga kreće posle neko vaše dalje pozicioniranje. Kako će se to urediti, ja opet iz nekih opravdanih i razumljivih razloga neću govoriti o tome u medijima”, objašnjava Radulović.

Analitičar dodaje i da je ovaj program je bio jedan od ponuđenih i predloženih.

“Dakle, on je samo jedan koji je izabran kao najoptimalniji u datom trenutku. Nekoliko je bilo na stolu, nekoliko opcija je bilo u razmatranju, vremenski dužih i kraćih”, ističe on

Tačna cifra koliko će nas koštati uvođenje vojnog roka za sada nije poznata, kaže Radulović.

“Godinama se spekulisalo o različitim ciframa. Nekada su te cifre paušalno izricane u javnosti. Pa su se pominjale cifre od čak 600 miliona pa do nekoliko desetina. Istina uvek bude negde između”, kaže analitičar, dodajući da je ministarstvo sigurno izračunalo koliko će iznositi početna cifra.

Radulović smatra da u celoj priči postoji nekoliko problema, a da je pitanje finansija samo jedno od njih.

“Tu je pitanje logistike, smeštaja i svega onoga što čini život vojnika u kasarni, ali i zarada odnosno plata vojnika koji se nalaze na obuci. Kada sve to imate na jednom mestu, i kada imate činjenicu da po svemu sudeći – to je moje mišljenje – imate više lica na koje se odnosi obaveza služenja, negoli kapaciteta i sistema, a tu ne mislim samo na kasarne i krevete, već i na oficirski i podoficirski kadar, jer sa tim ljudima neko mora da radi. Postoji varijanta da se pozivaju rezervni oficiri”, ukazuje Radulović.

Vojni analitičar veruje da suma, koja će biti neophodna za finasiranje vojne obuke, “sigurno nije mala”, ali i da su proračuni ministarstva “odrađeni dobro”.

Na pitanje kada bi bio početak obaveznog služenja vojnog roka, Radulović navodi da to zavisi od toga kada zakon stupi na snagu i spremnosti sistema.

“Ja verujem da sistem to može da uradi već danas”, dodaje, navodeći da vojni rok možemo očekivati već sledećeg leta.

“Vidim da se u određenim krugovima, otprilike, to negde pominje kao termin, ili ćemo kao što su Hrvati uradili, zvanično bar kako Zagreb kaže – od 1.1.2025. Da li ćemo mi ići od 1.1.2026. sada ostaje da se vidi, ali leto nekako zvuči kao možda i najrealnije”, zaključuje Radulović.

Izvor: espreso.co.rs