“Moj sin neće ići u vojsku. Ne da mama” – Objava majke izazvala haos na mrežama: Još nije poznato pod kojim uslovima se može odložiti vojska

|

Nakon što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana, digla se velika prašina u javnosti po ovom pitanju. Dok mnogi smatraju da vojni rok treba da traje i duže neki nikako ne žele da svoje sinove vide u uniformama.

Tako je jedna majka, na svom X nalogu, poslala vrlo oštru i jasnu poruku da njeno dete neće služiti vojsku.

“Moj sin neće ići u vojsku. Ne da mama”, napisala je žena kratko.

Da li je bila ozbiljna ili sarkastična, za sad nije poznato, ali je zasigurno uspela da izazove lavinu komentara i oprečnih reakcija.

“Moji će ići! Tata tera!”, “Ne sramotite sina, gospođo”, “Nije ni meni mama dala, ali vojna policija i zakon ne pitaju ni mamu ni tatu”, “Mama se ne pita, ne ide on gospođo u rat već da nauči da umesto pincete koristi oružje”, piše u nekim komentarima, a bilo je i onih roditelji koji su podržali ovu ženu.

“Mama kad je ljuta može tenk da podigne. Jednom rukom”, dodala je ona aludirajući na komentare da se majka ne pita oko državnih obaveza.

Mnogi nemaju veru u generacije koje će sada već izvesno služiti vojni rok, pošto su odrasli u potpuno drugačijem svetu.

Vojni rok bi trajao 75 dana (60 dana obuke i 15 dana vežbe) za muškarce, a bio bi dobrovoljan za žene. Dok je za devojke vojni rok dobrovoljan, muškarci će morati da se odazovu pozivu. U slučaju da koliko to ne urade, biće sankcionisani, ali još uvek nije poznato o kakvoj kazni će biti reč.

Još uvek nije poznato po kom sistemu će ići odlaganje vojske.

“Jedno od njih je i gde će se praviti presek godišta. Sada one sa navršenih 30 godina, pod uslovom da nisu služili vojsku, uvodite u rezervu. Ranije je granica bila 27 godina. Mora da se vidi i da li se upada u zamku da se jedna generacija oslobađa”, objašnjava Radić.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je juče da će priprema obuke biti izazov za oficire i podoficire s obzirom na savremene društvene okolnosti.

“Moramo da pripremimo kasarne, uniforme, da obezbedimo kvalitet i zanimljivost obuke”, poručio je Vučević i dodao:

“Momke koji su završili tehničke fakultete stavićemo u njihove struke, u vojno-tehničke centre, kako bismo iskoristili njihovu stručnost. Takođe, mladi će imati priliku da upravljaju dronovima”. Premijer je istakao da će vraćanje vojnog roka doneti i povratak tradicionalnih ispraćaja i dočeka mladih vojnika.

“Opet će se čuti pesma,” rekao je Miloš Vučević i dodao:

“Ne spremamo se za rat. Čuvamo mir. Što nam je jača vojska, mir nam je sigurniji. Roditelji će biti zahvalni što će vojska pripremiti njihove sinove za život”, zaključio je premijer Miloš Vučević.

Izvor: espreso.co.rs