“Novak koristi nešto što ima snagu steroida”: Đoković na udaru sramnih napada zbog sredstva koje je koristio na US Openu da se rashladi

|

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković neretko ističe da stalno radi na tome da napreduje i istražuje nove stvari u raznim oblastima života. On rado koristi moderne tehnologije koje mu pomažu da ostane u vrhu svetskog tenisa, naročito kada se uzme u obzir da je sada već u ozbiljnim godinama, te ne može više u toj meri da parira i po 20 godina mlađim igračima od sebe.

Na US Openu Nole je koristio revolucionarnu rukavicu koja je privukla mnogo pažnje navijača, jer nikada pre toga nismo videli da je koristio neko od tenisera. S obzirom na vrućine koje su vladale u Njujorku za vreme turnira, zapravo i nije iznenađenje što je Đoković tražio rešenje kako da brže “ohladi” dlanove u pauzi između poena i našao je zanimljivo rešenje.

Analitičar sa poznatog američkog Univerziteta MIT Adam Katc na svom Instagramu objavio je video o pomenutnoj rukavici, nazvavši je “podjednako jakom kao steroidi”. Čini se da je malo preterao zarad viralnosti, ali evo o čemu se radi.

“Đokovićeva telesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost na terenu opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Zove se Palmar Cooling i legalna je, a Novak je upravo to koristio tokom US Opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta pre treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković”, objašnjava analitičar.

Na istom turniru već godinama se korist ii cev sa hladnim vazduhom koja hladi tenisere i pomaže im kada igraju tokom tropskih vrućina, ali uvek su problem i dlanovi koji “gore”. Tako je Novak pronašao rešenje, a time i zadao temu analitičarima koji čekaju svaki njegov potez kako bi ga iskritikovali ili dobili priliku da se na njegov račun eksponiraju u javnosti.

Izvor: kurir.rs